Φωτογραφία: Έβελυν Φωσκόλου
Αποθήκευση για αργότεραΤο Ντελαγκρατσιανό είναι παραδοσιακό αγροτικό φαγητό. Νονά του είναι η κ. Φλώρα Πρίντεζη, η οποία το έφτιαχνε πλουσιοπάροχα, ενισχύοντάς το με κίτρινα τυριά.
Υλικά
- 4 μέτριες πατάτες, σε λεπτές ροδέλες
- 3 φλάσκες, σε λεπτές ροδέλες
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα
- 12 ντομάτες ώριμες, τριμμένες στον ψιλό τρίφτη
- 5 γαρίφαλα
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 30 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το γκρατινάρισμα
- 1/2 κεφαλάκι ξινότυρο Σύρου ή μπαλάκι ή γροθοτυράκι ή βολάκι ή 250 γρ. φέτα
Διαδικασία
Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το λάδι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε την ντομάτα και όλα τα υλικά για τη σάλτσα. Χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε με μισοσκεπασμένο σκεύος για 40 λεπτά, ώστε να δέσει η σάλτσα και να μείνει με το λάδι της.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/4 του σκεύους. Το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τις πατάτες και τις μελιτζάνες, σε δόσεις, για περίπου 6 - 7 λεπτά και από τις δύο πλευρές, μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε σε χαρτί να στραγγίξουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
Σε ένα λαδωμένο ταψάκι ή πυρέξ στρώνουμε το 1/3 της σάλτσας και από πάνω τις μισές πατάτες και τις μισές μελιτζάνες. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το άλλο 1/3 της σάλτσας. Απλώνουμε επάνω τις υπόλοιπες πατάτες, τις καλύπτουμε με τις μελιτζάνες και στρώνουμε επάνω τους τη σάλτσα που έχει περισσέψει. Πασπαλίζουμε με το τυρί, είτε τρίβοντάς το είτε κόβοντάς το με τα χέρια απευθείας πάνω από τη σάλτσα. Ψήνουμε για 15΄, μέχρι να λιώσει και να ροδίσει ελαφρώς το τυρί.