Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Τα ουντόν (νούντλς) σιγοβράζονται µε χοιρινό, αυγά και µανιτάρια σε έναν πλούσιο νόστιµο ζωµό miso! Από τις 20/11 μαθαίνουμε τα γιαπωνέζικα γαστρονομικά μυστικά!
Υλικά
- 400 γρ. αποξηραμένα νουντλς ουντόν (ή φρέσκα σε πακετάκια σε κενό αέρος) ή άλλα της αρεσκείας μας *
- 1,8 λίτρα dashi ή άλλος ζωμός που έχουμε διαθέσιμο
- 175 ml miso (πάστα από φασόλια σόγιας που έχει «ζυμωθεί» με την προσθήκη ενός είδους μύκητα) κόκκινο ή όποιο άλλο βρούμε (υπάρχουν διάφορα είδη με ελαφρά διαφορετική γεύση, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο βρούμε) *
- 125 ml μίριν *
- 250 γρ. χοιρινή σπάλα, σε πολύ λεπτές φέτες (0,5 εκ.)
- 120 γρ. φύλλα κινέζικου λάχανου, κομμένα σε καρέ 2 εκ.
- 120 γρ. μανιτάρια σιτάκε (σε ορισμένα «γκουρμέ» μανάβικα) ή πορτομπέλο σε φέτες
- 200 γρ. λευκά μανιτάρια, σε φέτες
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα διαγώνια σε κομμάτια 5 εκ.
- 4 αυγά
*σε καταστήµατα µε ασιατικά τρόφιµα
Διαδικασία
Προετοιμάζουμε τα ουντόν σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Χτυπάμε στον πολυκόφτη ή στο μπλέντερ (σε δόσεις, αν χρειαστεί) το dashi, το miso και το μίριν. Τα χτυπάμε για 1 λεπτό, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Βάζουμε μια κατσαρόλα άδεια σε δυνατή φωτιά και, μόλις ζεσταθεί πολύ καλά, την αποσύρουμε. Βάζουμε τα νουντλς στον πάτο της καυτής κατσαρόλας.
Βάζουμε από πάνω το χοιρινό, το κινέζικο λάχανο, τα σιτάκε, τα λευκά μανιτάρια και το φρέσκο κρεμμυδάκι. Ρίχνουμε στην καυτή κατσαρόλα και το μείγμα με το dashi.
Σκεπάζουμε την καυτή κατσαρόλα και τη βάζουμε στο μάτι, σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 5 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε, σπάμε τα αυγά μέσα στο φαγητό, προσέχοντας να μη διαλυθεί ο κρόκος. Σκεπάζουμε πάλι και ποσάρουμε τα αυγά, σιγοβράζοντας για 3 ακόμη λεπτά.
Σερβίρουμε αμέσως.