Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραCucurbita longa (άλλως κρεατοκόλοκο) ονομάζεται το μακρόστενο κολοκύθι με το χαρακτηριστικό ανοιχτοπράσινο χρώμα. Είναι το μόνο από τα γνωστά κολοκύθια με λουλούδι λευκό, έχει σάρκα που δεν λιώνει με το ψήσιμο και παραδοσιακά το μαγειρεύουμε κυρίως γεμιστό με κιμά.
Υλικά
3 κιλά κρεατοκόλοκο
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 κιλό κιμά χοιρινό
60 γρ. ρύζι
700 γρ. ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
3 κουταλιές σούπας δυόσμο ξερό
Αλάτι και πιπέρι
1 φλ. τσαγιού νερό
Για το ψήσιμο
1 φλ. τσαγιού νερό
3 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
Διαδικασία
Πλένουμε το κρεατοκόλοκο κι αφαιρούμε τον εξωτερικό φλοιό με το ειδικό εργαλείο με το οποίο καθαρίζουμε πατάτες. Το κόβουμε σε κομμάτια μήκους 6 εκατοστών. Αφαιρούμε προσεκτικά το εσωτερικό με ένα κουταλάκι, αφήνοντας ένα λεπτό στρώμα στο κάτω μέρος ως βάση. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και τηγανίζουμε το κρεατοκόλοκο, έτσι ώστε να τσιγαριστεί εξωτερικά. Αλατίζουμε ελαφρά το εσωτερικό και τοποθετούμε σε κατσαρόλα.
Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε στη συνέχεια το κρεμμύδι με τον κιμά κι ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Προσθέτουμε το ρύζι, τις τριμμένες ντομάτες, τον δυόσμο, αλάτι, πιπέρι κι ένα φλιτζάνι νερό και ψήνουμε για 5'. Στο σημείο αυτό, μπορούμε να αφήσουμε τη γέμιση και το κολοκύθι και να συνεχίσουμε αργότερα.
Γεμίζουμε τα κολοκύθια και ρίχνουμε γύρω-γύρω τον χυμό λεμονιού με το νερό. Καλύπτουμε με ένα αναποδογυρισμένο πιάτο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 40' περίπου. Κλείνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε σκεπασμένα για τουλάχιστον μισή ώρα. Ξεσκεπάζουμε και σερβίρουμε.