Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΤηγανίζουμε καλαμαράκια, χωρίς αλεύρι, και, αφού ροδίσουν, τα «γλυκαίνουμε» προσθέτοντας ντομάτα και μαγειρεύοντας για ολίγα ακόμη λεπτά.
Υλικά
- 1 πακέτο ολόκληρα κατεψυγμένα καλαμαράκια, ξεπαγωμένα (οι συσκευασίες είναι περίπου του 1 κιλού)
- περίπου 60 ml ελαιόλαδο
- 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 4 μέτριες ντομάτες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες (ή 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, ψιλοκομμένα)
- περίπου 20 ελιές Καλαμών, χωρίς τα κουκούτσια (ή άλλες μαύρες ελιές ή 2 - 3 κουτ. σούπας έτοιμες ροδέλες ελιάς)
- 3 κουτ. σούπας φρέσκα φύλλα βασιλικού, χοντροκομμένα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Χωρίζουμε τα πλοκάμια από τον κορμό των καλαμαριών, τον οποίο στη συνέχεια κόβουμε σε 2 - 3 ροδέλες. Τα βάζουμε (πλοκάμια και ροδέλες) σε ένα σουρωτήρι, τα πλένουμε καλά, τα αφήνουμε να στραγγίξουν, τα αλατίζουμε και τα βάζουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά.
Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και, μόλις κάψει καλά, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα καλαμαράκια (ροδέλες και πλοκάμια). Σοτάρουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, ρίχνουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε ξανά και συνεχίζουμε το τηγάνισμα, για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν ελαφρά και να ροδίσουν.
Ρίχνουμε τις ντομάτες, τις ελιές και τα φύλλα βασιλικού, ανακατεύουμε μερικές φορές γρήγορα, πάντα σε δυνατή φωτιά, για περίπου 3 λεπτά και αποσύρουμε. Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι, μοιράζουμε το φαγητό σε πιάτα και σερβίρουμε αμέσως συνοδεύοντας με ρύζι ή με κάποιο λαχανικό στον ατμό.
Συμβουλή: Αν δεν μας αρέσουν οι ελιές, τις αντικαθιστούμε με 2 κουτ. σούπας κάππαρη, καλά ξεπλυμένη και στραγγισμένη.
Στο ποτήρι: Τα τηγανητά καλαμαράκια θέλουν ένα κρασάκι να ισορροπήσει τη λιπαρότητα του τηγανιού. Μια Ρετσίνα νέας εποχής ή μια τραγανή με οξύτητα Σαντορίνη.