Κείμενο: Εύη Βουτσινά
Φωτογραφία: Ερρίκος Μηλιώρης
Αποθήκευση για αργότεραΌσοι αρέσκονται στα καυτερά, μπορούν να προσθέσουν 1 μικρή καυτερή πιπερίτσα (φρέσκια ή ξερή), ψιλοκομμένη, στη φάση του σοταρίσματος των κρεμμυδιών.
Υλικά
- 1 κιλό γαύρος, καθαρισμένος
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι ή ρίγανη
- 4 σκελίδες σκόρδου, σε φετάκια (ή όσο σκόρδο μας αρέσει)
- 4 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά καρέ
- 1 σφηνάκι ούζο ή λευκό κρασί
- χυμός 2 λεμονιών (ή όσο μας αρέσει)
Διαδικασία
Καθαρίζουμε το γαύρο. Αφαιρούμε τα κεφάλια παρασύροντας και τα εντόσθια. Πλένουμε τα ψαράκια κάτω από τρεχούμενο νερό, τα βάζουμε στο σουρωτήρι, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε να στάθουν 15 λεπτά για να τα «πιάσει» το αλάτι.
Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια φαρδιά κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι να μαραθεί και να γυαλίσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 1 λεπτό. Σβήνουμε με το ούζο ή το κρασί και, μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να εξατμιστεί.
Τακτοποιούμε τα ψαράκια όμορφα στο σκεύος, σε μονή στρώση και όχι το ένα πάνω στο άλλο, ώστε να ψηθούν σωστά και στον ίδιο χρόνο. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι, πασπαλίζουμε με το θυμάρι ή τη ρίγανη και πιπέρι και τα ψήνουμε για 5-6 λεπτά, ανάλογα και με το πάχος τους.
Αποσύρουμε, ελέγχουμε το αλατοπίπερο, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε.
Συνοδεύουμε με Μπρόκολο ή κουνουπίδι βραστό και ψωμί της αρεσκείας μας.
Συμβουλή Όσοι αρέσκονται στα καυτερά, μπορούν να προσθέσουν 1 μικρή καυτερή πιπερίτσα (φρέσκια ή ξερή), ψιλοκομμένη, στη φάση του σοταρίσματος των κρεμμυδιών.