Συνταγή: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Studio M.com, L.Metzos
Αποθήκευση για αργότεραΤο δημοφιλές θαλασσινό σε μια εκδοχή νηστήσιμη και νόστιμη.
Υλικά
- 1 κιλό καλαμάρια μέτρια ή μεγάλα (ολόκληρα), φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα
Για την «πάστα» αρωματικών
- 2 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 2 κουτ. σούπας «φύλλα» άνηθου, ψιλοκομμένα
- 1 μικρό κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
- 2 σκελίδες σκόρδου καθαρισμένες, χωρίς τη φύτρα
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
- 2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το λαδολέμονο
- 2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- χυμός και ξύσμα από 2 μικρά λεμόνια (κατά προτίμηση ακέρωτα, βιολογικά)
- 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα της αρεσκείας μας
- 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
- 1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Ανάβουμε το γκριλ για να ζεσταθεί πολύ καλά.
«Πάστα» μυρωδικών: Πολτοποιούμε όλα τα υλικά (μαϊντανό, άνηθο, κρεμμύδι, σκόρδο, μουστάρδα, φρυγανιά, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι) στο μούλτι και με ένα κουταλάκι γεμίζουμε με λίγο από αυτό το μείγμα κάθε καλαμάρι.
Αλείφουμε εξωτερικά τα καλαμάρια με λίγο ελαιόλαδο. Τα βάζουμε σε ένα ταψάκι και τα ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά. Προτού τα βγάλουμε από τον φούρνο, δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι να δούμε αν έχουν ψηθεί.
Λαδολέμονο: Βάζουμε όλα τα υλικά (ελαιόλαδο, χυμός και ξύσμα λεμονιού, πάπρικα, ρίγανη, θυμάρι, αλατοπίπερο) σε ένα μπολ και τα χτυπάμε ελαφρά με ένα πιρούνι.
Μόλις ψηθούν τα καλαμάρια, τα βάζουμε στο ξύλο κοπής και τα κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι σε λεπτές λωρίδες. Τα περιχύνουμε με το λαδολέμονο και τα σερβίρουμε. Μπορούμε να τα συνοδεύσουμε με πατάτες βραστές ή τηγανητές.
Συμβουλή
- Μπορούμε να γεμίσουμε τα καλαμάρια 1 ώρα πριν τα ψήσουμε, για να γίνουν πιο αρωματικά και μαλακά.