Μια νηστίσιμη και πολύ χορταστική συνταγή που συνδυάζει το χταπόδι με πατάτες, ντοματάκια, κρεμμύδι και μαϊντανό. Το χταποδάκι σιγομαγειρεύεται στην κατσαρόλα και θέλει τον χρόνο του.
Υλικά
2-3 κιλά χταπόδι, καθαρισμένο, ολόκληρο (θα χρειαστούμε 2-3 χταπόδια, ανάλογα με το μέγεθός τους)
1 φύλλο δάφνης
5-6 ολόκληροι κόκκοι πιπέρι
1 κουτ. σούπας ξίδι
120 ml λευκό, ξηρό κρασί
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1.500 γρ. πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
1 1⁄2 κονσέρβα ντοματάκια ολόκληρα, στραγγισμένα και ψιλοκομμένα
1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
160 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για το χταπόδι με πατάτες ξεκινάμε και σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα χταπόδια, ολόκληρα, μαζί με τη δάφνη, τους ολόκληρους κόκκους πιπέρι, το ξίδι και το κρασί και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι το χταπόδι να αρχίσει να βγάζει τα υγρά του.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε καλά την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά.
Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε νερό, το χταπόδι θα βράσει κυρίως στα υγρά που θα βγάλει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, βγάζουμε τα χταπόδια από την κατσαρόλα και κόβουμε τα πλοκάμια και τα κεφάλια σε μέτρια κομμάτια.
Σουρώνουμε τον ζωμό της κατσαρόλας και τον αφήνουμε κατά μέρος (θα χρειαστούμε 250-300 ml).
Πλένουμε και σκουπίζουμε την κατσαρόλα και ζεσταίνουμε εκεί το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν, προσθέτουμε τις πατάτες και σοτάρουμε για άλλα 4-5 λεπτά.
Ρίχνουμε τα ντοματάκια, τον μαϊντανό, το κομμένο χταπόδι και 250-300 ml από το υγρό της κατσαρόλας που αφήσαμε κατά μέρος.
Βρέχουμε ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλας με διάμετρο όση και της κατσαρόλας και το ακουμπάμε πάνω στο φαγητό.
Αφήνουμε το υγρό να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της.
Σιγομαγειρεύουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά.
Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
Σερβίρουμε με χωριάτικο ψωμί.