Υλικά
500 γρ. χοντρά μακαρόνια Νο 2 (για παστίτσιο)
1.200 γρ. σουπιές, καθαρισμένες και κομμένες
2 κουτ. σούπας μελάνι σουπιάς (το βρίσκουμε συσκευασμένο σε φακελάκια, σε μεγάλα παντοπωλεία και ντέλι)
3 ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
400 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη
120 ml ούζο
1 κουτ. σούπας ξύσμα από ακέρωτο πορτοκάλι
2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο, ξερό, καλά κοπανισμένο
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
1/2 κουτ. σούπας μπούκοβο καυτερό
5 μέτρια ραπανάκια, σε λεπτές φέτες
10 φύλλα φρέσκου δυόσμου
50 ml ελαιόλαδο με σκόρδο (αφήνουμε σε μπολ το λάδι με 1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη και κοπανισμένη, για περίπου 1 ώρα να αρωματιστεί)
Διαδικασία
Αλατίζουμε τις σουπιές. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις σουπιές για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος και μετριάζουμε τη φωτιά. Ρίχνουμε στο ίδιο λάδι τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Προσθέτουμε τις σουπιές και το σκόρδο, ανακατεύουμε για μισό λεπτό και περιχύνουμε με το ούζο. Αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε το μελάνι, την ντομάτα, το ξύσμα πορτοκαλιού, αλατοπίπερο και 250 ml (1 ποτήρι) νερό. Μαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές.
Παράλληλα, σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τις σουπιές. Πασπαλίζουμε με το δεντρολίβανο, τα ανακατεύουμε να αναμειχθούν ομοιόμορφα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σερβίρισμα: Αφαιρούμε το σκόρδο από το ελαιόλαδο. Μοιράζουμε τα μακαρόνια με τις σουπιές στα πιάτα, ρίχνουμε το λάδι, σκορπίζουμε τα ραπανάκια, τον δυόσμο και πασπαλίζουμε με το μπούκοβο.
Στο ποτήρι μας ένα Αγιωργίτικο δεξαμενής, φρέσκο και αρωματικό.