Φωτογραφία: Δημήτρης Βλαΐκος
Αποθήκευση για αργότεραΤα Γιάρμενα, όπως ήταν η παλιά ονομασία της Φολόης, ήταν ξακουστά για τις φακές τους, όπως και για τα πεντανόστιμα φασόλια. Μάλιστα η λέξη «γιάρμενα», που χρησιμοποιείται ακόμα σε κάποιες ορεινές περιοχές της Πελοποννήσου, σημαίνει φακές. Πλέον δεν υπάρχουν πολλοί καλλιεργητές οσπρίων, όμως τα χώματα της περιοχής βγάζουν εξαιρετικά εύγευστα και βραστερά
Οικογένεια Μαρκοπούλου
Υλικά
700 γρ. φασόλια μπαρμπούνια, μουλιασμένα αποβραδίς σε νερό
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 πιπεριές Φλωρίνης (προαιρετικά ,αλλά δίνουν έξτρα νοστιμιά), ψιλοκομμένες
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
500 γρ. καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
3 κλωνάρια άνηθος, ψιλοκομμένα
3 κλωνάρια μάραθος, ψιλοκομμένα
1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή
200 ml ελαιόλαδο
αλάτι
Διαδικασία
Στραγγίζουμε τα φασόλια, τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό που να τα σκεπάζει καλά.
Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 6-8 λεπτά, ξαφρίζοντας σχολαστικά για όσο χρειάζεται.
Μετριάζουμε τη φωτιά και τα βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν. Λίγα λεπτά πριν από το τέλος, αλατίζουμε.
Στραγγίζουμε τα φασόλια και τα αφήνουμε στην άκρη.
Πλένουμε και σκουπίζουμε την κατσαρόλα.
Ζεσταίνουμε εκεί το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, την πιπεριά Φλωρίνης (αν τη χρησιμοποιήσουμε) και το σκόρδο για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε τις καυκαλήθρες και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
Ρίχνουμε έπειτα τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα μυρωδικά, τον πελτέ, τις πάπρικες και αλάτι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Μαγειρεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τα φασόλια και 1 φλιτζ. τσαγιού ζεστό, αφήνουμε να πάρουν μία βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να χυλώσει το φαγητό. Αν δούμε ότι τα υγρά μειώνονται, προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό, καυτό, ώστε να μείνει το φαγητό με μια δεμένη σάλτσα.