Φωτογραφία: Χρήστος Καπάτος
Αποθήκευση για αργότεραΈνα φαγητό της αγίας καθημερινότητας, που το έκαναν τις Πέμπτες, την ημέρα του ψαριού. Με τη συνταγή του κυρ Αντώνη μας το ετοίμασε η νύφη του η Μαρία μαζί με τη μητέρα της, Ανδριανή Φραγκουδάκη.
Αντώνης Τσιμπλάκης
Υλικά
2 μεγάλοι μπακαλιάροι ή λούτσοι συνολικού βάρους περίπου 1.200 γρ., καθαρισμένοι
800 γρ. πατάτες Νάξου, κομμένες σε φέτες πάχους περίπου 5 χιλιοστών
1 ποτήρι του κρασιού νερό
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
4 ντομάτες, κομμένες σε φέτες πάχους περίπου 3 χιλιοστών
2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες πάχους περίπου 3 χιλιοστών
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Στρώνουμε σε ένα μέτριο ταψί τις φέτες πατάτας και τις περιχύνουμε με λίγο από το νερό και το λάδι.
Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 40 λεπτά σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C.
Στη συνέχεια στρώνουμε πάνω από τις πατάτες τα ψάρια αλατοπιπερωμένα και πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και το υπόλοιπο λάδι. Αν δούμε ότι χρειάζεται, προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό.
Τοποθετούμε από πάνω τις ντομάτες και τα κρεμμύδια σε στρώσεις, σκεπάζουμε πάλι με το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά.
Τα τελευταία 10 λεπτά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, για να ροδίσει το φαγητό.