Κείμενο: Αστέριος Κουστούδης
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΝηστίσιμη, ανοιξιάτικη τάρτα με καρδιές αγκινάρας και άλλα φρέσκα λαχανικά.
Υλικά
Για τη ζύμη
200 ml ελαιόλαδο
10 γρ. αλάτι
70 ml νερό
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
Για τη γέμιση
10 καρδιές αγκινάρας
χυμός από 1 λεμόνι
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι, σε ροδέλες
2 μέτρια καρότα, σε λεπτές φέτες
1 χοντρό πράσο, σε λεπτές ροδέλες
2 μέτριες πατάτες, σε μικρά κομμάτια
50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. αρακάς
1/2 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
1/2 ματσάκι μάραθος, ψιλοκομμένος
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μυστικά
Για ευκολία, χρησιμοποιούμε έτοιμο φύλλο κουρού, το οποίο προψήνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Διαδικασία
Ζύμη
Χτυπάμε με τον γάντζο στο μίξερ το ελαιόλαδο μαζί με το αλάτι, το νερό και τέλος, σταδιακά, τα άλευρα.
Ζυμώνουμε μέχρι να φτιάξουμε μια λεία ζύμη.
Τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 ώρες.
Γέμιση
Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερό), για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε τα καρότα, το πράσο και τις πατάτες και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με το αλεύρι, προσθέτουμε τις αγκινάρες και ρίχνουμε νερό που να καλύψει τα υλικά κατά τα τρία τέταρτα.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 15 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
Προσθέτουμε τον αρακά και μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά.
Αποσύρουμε, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, τον άνηθο και τον μάραθο και ανακατεύουμε.
Αποσύρουμε και αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει λίγο.
Τάρτα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο πάχους 1 εκ. και το στρώνουμε στην ταρτιέρα, καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
Δεν την προψήνουμε.
Αδειάζουμε τη γέμιση, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε σε χαμηλό ράφι για 40 λεπτά, ίσα να ροδίσει η ζύμη και να σφίξει κάπως η γέμιση.
Αφήνουμε την τάρτα εκτός φούρνου για 10 λεπτά, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.