Τα μελωμένα κρεμμύδια και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα μαζί με τη γλύκα από τα ντοματίνια εξισορρόπησαν τα πικρά αλλά εύγευστα χόρτα. Η γεύση αυτού του φαγητού μάς έμεινε αξέχαστη!
Υλικά
Για τον πουρέ
- 350 γρ. φρέσκια κουκιά, καθαρισμένα από τα λουβιά τους (θα χρειαστούμε περίπου 800 γρ. φρέσκα κουκιά με το λουβί τους, για να μας μείνουν τα 350 γρ. που χρειαζόμαστε για τη συνταγή)
- 60 ml ελαιόλαδο
- 30 ml χυμός λεμονιού (ή όσο λεμόνι μάς αρέσει)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα χόρτα
- 700 γρ. σταμναγκάθι, καθαρισμένο
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 10 - 15 ντοματίνια ολόκληρα, καλά πλυμένα
- 90 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα κρεμμύδια
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
- 40 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο γλυκό, σε σκόνη
- αλάτι
Για το σερβίρισμα
- 60 γρ. αμύγδαλα λευκά, χοντροκομμένα
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150° C. Απλώνουμε τα αμύγδαλα σε ένα ρηχό ταψί και τα ψήνουμε για περίπου 12 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Πουρές: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα κουκιά, αλάτι και νερό που να τα υπερκαλύπτει κατά 5 εκ. και βράζουμε τα κουκιά σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε το νερό όπου τα βράσαμε στην άκρη. Ρίχνουμε τα κουκιά στον κάδο του πολυκόφτη που διαθέτουμε, μαζί με το λάδι, το λεμόνι και αλατοπίπερο, και τα χτυπάμε για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να πολτοποιηθούν. Ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά από το νερό που κρατήσαμε στην άκρη, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι ο πουρές να αποκτήσει την πυκνότητα που επιθυμούμε.
Χόρτα: Σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα χόρτα για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Τα στραγγίζουμε. Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε 60 ml από το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα χόρτα μαζί με το σκόρδο και αλατοπίπερο, για περίπου 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λαδωθούν καλά και να εξατμιστούν τα υγρά τους. Τα αδειάζουμε σε πιατέλα. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε τα ντοματίνια σε δυνατή φωτιά για περίπου 1 λεπτό, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λαδωθούν καλά. Σβήνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε τα ντοματίνια για περίπου 2 λεπτά, να μαλακώσουν ελαφρώς. Σκορπίζουμε ομοιόμορφα τα ντοματίνια, μαζί με το λάδι και το ζουμί που θα έχουν βγάλει, στην πιατέλα με τα χόρτα.
Κρεμμύδια: Αλατίζουμε το κρεμμύδι και το στύβουμε για λίγο με το χέρι μας, να μαλακώσει και να βγάλει το ζουμί του. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ροδίσει και να μαλακώσει. Πασπαλίζουμε με το μπούκοβο, ανακατεύουμε και αδειάζουμε σε μπολ σερβιρίσματος.
Σερβίρισμα: Μοιράζουμε τα χόρτα με τα ντοματίνια στα πιάτα, βάζουμε δίπλα στα χόρτα τον πουρέ κουκιών και τα μελωμένα κρεμμύδια, σκορπίζουμε τα αμύγδαλα και σερβίρουμε.