Μια εναλλακτική της κλασικής σκορδαλιάς και όχι μόνο πολύ πιο ενδιαφέρον.
Υλικά
300 γρ. ψωμί, χωρίς την κόρα, μουσκεμένο σε νερό και καλά στυμμένο με τα χέρια
80 γρ. αμύγδαλα λευκά
40 ml χυμός λεμονιού
2 κουτ. σούπας ξίδι της αρεσκείας μας
200 ml ελαιόλαδο
3 - 4 σκελίδες σκόρδου (ή κατά βούληση)
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τη σκορδαλιά με αμύγδαλα, αρχικά, βάζουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι τα αμύγδαλα και το σκόρδο και τα χτυπάμε καλά για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να πολτοποιηθούν.
Προσθέτουμε το ψωμί, το λεμόνι, το ξίδι και συνεχίζουμε το χτύπημα, ρίχνοντας σταδιακά το ελαιόλαδο, για περίπου άλλα 2 - 3 λεπτά, μέχρι να γίνει μια λεία και ομοιογενής κρέμα.
Αν η σκορδαλιά γίνει λίγο πιο σφιχτή από όσο μας αρέσει, προσθέτουμε 1 - 2 κουτ. σούπας ζεστό νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να αποκτήσει την υφή που θέλουμε.
Τη διατηρούμε σκεπασμένη στο ψυγείο, έως και 1 εβδομάδα.
Σερβίρουμε τη σκορδαλιά με αμύγδαλα, πλάι σε τηγανητά ψάρια και βραστά λαχανικά. Πολλοί συνηθίζουν να την τρώνε και με ψάρια σούπα.