Συνταγή: Ανδρέας Λαγός
Το πεντανόστιμο μαλάκιο σε μια ξεχωριστή σαλάτα με εξωτική χροιά.
Υλικά
- 3 μέτρια καλαμάρια, φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα
- 2 κουτ. γλυκού φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο στον ψιλό τρίφτη
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
- 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν ή 1/4 κουτ. γλυκού απλό μαύρο πιπέρι
- 1 κουτ. σούπας φρέσκος κόλιανδρος, ψιλοκομμένος (αν δεν μας αρέσει, τον αντικαθιστούμε με μαϊντανό – με διαφορετικό αποτέλεσμα)
- 1/2 κουτ. γλυκού μείγμα 5 μπαχαρικών σε σκόνη*
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ντομάτα κονκασέ
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- ανάμεικτα λαχανικά (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σαλάτες, μαρούλι, λόλες, λάχανο, καρότο, σελινόριζα ακόμα και τα μπουκετάκια από μπρόκολο και κουνουπίδι, ψιλοκομμένα ή ψιλοτριμμένα) – η ποσότητα πρέπει να είναι τόση ώστε να «φτουρήσει» για 4 ατομικές σαλάτες
- αλάτι, κατά βούληση
Για το ντρέσινγκ
- 1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
- 2 κοφτά κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 2 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού
Διαδικασία
Ανοίγουμε τις κουκούλες και τα σώματα των καλαμαριών και χαράσσουμε το εσωτερικό τους σε ρόμβους. Έτσι θα ψηθούν γρήγορα και πιο σωστά. Στη συνέχεια κόβουμε τα καλαμάρια σε μεσαίου μεγέθους καρέ. Τα μεγάλα πλοκάμια τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Βάζουμε τα κομμάτια των καλαμαριών σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το τζίντζερ, το σκόρδο, το πιπέρι, το μείγμα 5 μπαχαρικών και την ντομάτα και ανακατεύουμε. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 10 λεπτά, να μαριναριστεί λίγο το καλαμάρι.
Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι (κατά προτίμηση αντικολλητικό) σε πολύ δυνατή φωτιά. Βάζουμε τη 1 κουταλιά ελαιόλαδο και τη μισή ποσότητα από το καλαμάρι, όπως είναι, με την ντομάτα και τα μπαχαρικά. Ψήνουμε σε δυνατή φωτιά για 1-2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το καλαμάρι. Προσοχή: η φωτιά πρέπει να είναι δυνατή και ο χρόνος μαγειρέματος ελάχιστος αλλιώς το καλαμάρι θα σκληρύνει. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το υπόλοιπο καλαμάρι. Αλατίζουμε ελαφρώς.
Ντρέσινγκ: Χτυπάμε όλα τα υλικά της σάλτσας σε ένα βαζάκι με καπάκι.
Σαλάτα: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα σαλατικά της επιλογής μας με το μισό ντρέσινγκ. Τα απλώνουμε σε μια μεγάλη πιατέλα (ή σε 4 πιάτα), τακτοποιούμε από πάνω τα κομμάτια των καλαμαριών, πασπαλίζουμε με τον κόλιανδρο, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ντρέσινγκ και σερβίρουμε αμέσως.
Συμβουλή: Το μείγμα 5 μπαχαρικών είναι πολύ δημοφιλές στην κινεζική κουζίνα. Το βρίσκουμε έτοιμο σε καλά μπαχαράδικα, όμως μπορούμε να το φτιάξουμε και μόνοι μας αναμειγνύοντας ίσες ποσότητες από τα εξής 5 μπαχαρικά σε σκόνη: πιπέρι σιτσουάν, αστεροειδή γλυκάνισο, γαρίφαλο, κανέλα και μαραθόσπορους. Ιδανικά αγοράζουμε τα μπαχαρικά ολόκληρα και τα τρίβουμε μόνοι μας σε μύλο μπαχαρικών ή τα κοπανίζουμε πολύ καλά στο γουδί.