Κείμενο: Περικλής Κοσκινάς
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΈνα ωραίο συνοδευτικό που θα τιμήσουν όλοι στο τραπέζι μας.
Υλικά
350 γρ. ρύζι μπασμάτι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
50 γρ. κουκουνάρια, καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι για 1 - 2 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία
τα φύλλα από 1 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα
1 κουτ. γλυκού κουρκουμάς
80 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για το ρύζι μπασμάτι με κουρκουμά, κουκουνάρι και δυόσμο ξεκινάμε και σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε το ρύζι και νερό τόσο που να το καλύπτει και το μουλιάζουμε για περίπου 15 λεπτά.
Αδειάζουμε το ρύζι σε ένα σουρωτήρι, ξεπλένουμε και στραγγίζουμε καλά.
Με τον τρόπο αυτό το ρύζι βράζει ευκολότερα, χωρίς να χάσει το σχήμα του και χωρίς να λασπώσει.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
Προσθέτουμε το σκόρδο, τον κουρκουμά, αλατοπίπερο και το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λαδωθούν καλά.
Ρίχνουμε 650 ml νερό και βράζουμε για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 12 - 14 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει το ρύζι και να απορροφήσει όλα τα υγρά.
Αποσύρουμε και ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Ρίχνουμε το κουκουνάρι, τον δυόσμο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε απαλά και καλύπτουμε με πετσέτα.
Αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά, να απορροφήσει η πετσέτα τους υδρατμούς και σερβίρουμε.