Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς
Αποθήκευση για αργότεραΜπορεί να σερβιριστεί τόσο ως συνοδευτικό σε μαγειρευτό ή ψητό κρέας όσο και ως κύριο, λαδερό πιάτο, μαζί με τυρί φέτα και χωριάτικο ψωμί. Όλα τα υλικά της συνταγής είναι φύσει γλυκά, γι’ αυτό η προσθήκη λεμονιού φέρνει την απαραίτητη ισορροπία και κάνει το φαγητό απολαυστικά γλυκόξινο. Το σημαντικό είναι ότι χρειάζεται υπομονετικό, σιγανό μαγείρεμα, χωρίς ανακάτεμα, γιατί τα υλικά είναι μαλακά και διαλύονται εύκολα. Το πολύ σιγανό μαγείρεμα τα διατηρεί ατόφια και τα μελώνει θαυμάσια.
Αγγέλα Γιαννακίδου, Βαλεντίνα Σωκράτους
Υλικά
4-5 μεγάλα πράσα, το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος, σε κομμάτια 3-4 εκ.
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κυδώνι, καθαρισμένο, κομμένο κυδωνάτο σε 6 κομμάτια
10 ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσια, ολόκληρα
χυμός από 1 λεμόνι
60 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να μαγειρέψουμε πράσα με κυδώνια αρχικά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σε μια φαρδιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε τα πράσα, κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά.
Αφήνουμε τα πράσα να αχνιστούν, για 10-15 λεπτά, χωρίς να ανακατέψουμε, απλώς σείουμε τακτικά την κατσαρόλα για να μην κολλήσουν.
Τα γυρίζουμε για να ροδίσουν απλά και από την άλλη πλευρά, προσθέτουμε το κυδώνι και 2/3 φλιτζ. τσαγιού ζεστό νερό, αλατοπιπερώνουμε και κλείνουμε ξανά την κατσαρόλα.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε πολύ χαμηλή φωτιά, για άλλα 15 λεπτά και προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και τον χυμό λεμονιού.
Σείουμε ξανά την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 1 ώρα, πάντα σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι τα υλικά να μελώσουν. Ελέγχουμε κάθε δεκάλεπτο και, μόνο αν χρειάζεται, προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό.
Σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό, ως λαδερό.