Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Αποθήκευση για αργότεραΑπό τα παλιά χρόνια υπήρχε μεγάλη παραγωγή πατάτας και τις σαλάτες που έφτιαχναν τις νοστίμιζαν με μυρωδικά και με τα αγαπημένα τους τουρσιά, όπως είναι τα κρίταμα και οι κάππαρες, αλλά και οι καρύδες [άγριο χόρτο με την επίσημη ονομασία Centaurea raphanina mixta (αλιβάρβαρο αγκιναράκι) – σε όλες τις Κυκλάδες το βάζουν στις σαλάτες, το κάνουν φρικασέ, αλλά κυρίως το φτιάχνουν τουρσί].
Μαίρη Τηνιακού
Υλικά
500 γρ. πατάτες baby, καλά πλυμένες, με τη φλούδα τους και ολόκληρες
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 κουτ. σούπας κάππαρη τουρσί, ξαλμυρισμένη και στραγγισμένη
2 κουτ. σούπας κρίταμο, ξαλμυρισμένο και στραγγισμένο
200 γρ. καρύδες τουρσί (τις αντικαθιστούμε με αγκιναράκια τουρσί)
1 κουτ. σούπας ξίδι
τα φύλλα από 2 κλαδάκια φρέσκια μαντζουράνα (ή 1 κουτ. γλυκού ξερή, τριμμένη)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
60 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε την πατατοσαλάτα με κάππαρη και κρίταμο, ξεκινάμε ρίχνοντας σε μια κατσαρόλα τις πατάτες, λίγο αλάτι και νερό που να τις καλύπτει και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
Δοκιμάζουμε με ένα μαχαιράκι, που πρέπει να τις διαπερνά με ευκολία. Τις στραγγίζουμε και τις κρυώνουμε με νερό της βρύσης.
Κόβουμε τις πατάτες στη μέση, τις βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.