Κείμενο: Εύη Βουτσινά
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΈνα εύκολο φαγάκι, μεγαλοβδομαδιάτικο και χορταστικό.
Υλικά
- 4 μεγαλούτσικες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές
- 4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
- αλάτι και πιπέρι
- 1 κουτ. σούπας ξίδι λευκό (ή χυμός λεμονιού)
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο*
- 4 κουτ. σούπας φρέσκο σχοινόπρασο ψιλοκομμένο (σε γλαστράκια ή σε ματσάκια, σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε ενημερωμένα μανάβικα) ή 2 κουτ. γλυκού ξερό (σε μπαχαράδικα) ή, αν δεν βρείτε, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, πολύ ψιλοκομμένα
- 2 κουτ. σούπας φρέσκα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. γλυκού ξερό, τριμμένο
- 1 κουτ. γλυκού ροζ πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
Πλένουμε σχολαστικά τις πατάτες, τις σκουπίζουμε και τις τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο μία-μία. Καθαρίζουμε και τα κρεμμύδια από τα εξωτερικά φλούδια και τα τυλίγουμε και αυτά ένα-ένα σε αλουμινόχαρτο. Βάζουμε τις πατάτες και τα κρεμμύδια στο φούρνο και τα ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν, γύρω στη 1 ώρα. Τα κρεμμύδια θα ψηθούν πριν από τις πατάτες. Κρατώντας μια πετσέτα για να μην καούμε, τα ζουλάμε ελαφρώς. Οταν υποχωρεί, τα βγάζουμε.
Αφού ψηθούν, κόβουμε τις πατάτες σε χοντρούτσικες ροδέλες, τις βάζουμε σε πιατέλα, κόβουμε και τα κρεμμύδια προσεχτικά στη μέση και τα βάζουμε ανάμεσα στις πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε. Σκορπίζουμε πάνω τα βότανα και το ροζ πιπέρι και περιχύνουμε με το λαδόξιδο. Σερβίρουμε ζεστά. Συνοδεύουμε με ελιές και τουρσιά της αρεσκείας μας.
Συμβουλή:
- Αν δεν θέλουμε να φάμε λάδι, το αντικαθιστούμε με 2 κουτ. σούπας κόκκινο κρασί ανακατεμένο με 1 κουτ. σούπας πετιμέζι.