Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Αποθήκευση για αργότεραΤο φρέσκο µυρωδικό δίνει δροσιά στο φαγητό και λειτουργεί χωνευτικά. Το µαγείρεψε ο µοναχός Επιφάνιος.
Υλικά
- 1 κιλό µπαρµπουνοφάσουλα* (χάντρες), κατεψυγµένα (ή περίπου 1,6 κιλά φρέσκα, τα οποία καθαρίζουµε από τα λουβιά)
- 3 κρεµµύδια, σε ψιλά καρέ
- 2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας πελτές
- αλάτι, κόκκινο πιπέρι, γλυκό και καυτερό (όσο θέλουµε)
- τα φύλλα από 5 κλαράκια δυόσµο, ψιλοκοµµένα
Διαδικασία
Σε µια µεγάλη κατσαρόλα τσιγαρίζουµε σε µέτρια προς δυνατή φωτιά στο λάδι το κρεµµύδι µέχρι να ροδίσει απαλά. Προσθέτουµε τα φασόλια και ανακατεύουµε µερικές φορές να λαδωθούν καλά. Προσθέτουµε 2½ ποτήρια νερό και αφήνουµε το υγρό να κοχλάσει. Τότε, χαµηλώνουµε και βράζουµε για περίπου 15 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουµε τον πελτέ διαλυµένο σε 1/2 φλιτζάνι νερό, δυναµώνουµε τη φωτιά και, µόλις το υγρό κοχλάσει ξανά, χαµηλώνουµε σε µέτρια προς χαµηλή και βράζουµε, µε µισοσκεπασµένη κατσαρόλα, για άλλα περίπου 30 - 40 λεπτά ή µέχρι τα φασόλια να µαλακώσουν και να µείνουν µε το λάδι τους. Κατά το µαγείρεµα, σείουµε την κατσαρόλα για να µην κολλήσει το φαγητό και, αν χρειαστεί µέχρι να γίνουν τα φασόλια, προσθέτουµε νερό. Στο τέλος, προσθέτουµε κοκκινοπίπερο, αλάτι και το δυόσµο, ανακατεύουµε και αποσύρουµε. Σερβίρουµε το φαγητό χλιαρό ή σε θερµοκρασία δωµατίου.
*Το ξέρατε;
Τα µπαρµπουνοφάσουλα είναι πιτσιλωτά µε άσπρο και κόκκινο χρώµα, σαν µωσαϊκό. Τα βρίσκουµε φρέσκα µέσα στο λοβό τους, το καλοκαίρι, ή κατεψυγµένα στους καταψύκτες των σούπερ µάρκετ. Επίσης, υπάρχουν και ξερά - αυτά θα χρειαστεί να τα µουλιάσουµε και να τα βράσουµε περισσότερη ώρα, αυξάνοντας αναλόγως και το νερό.