Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου, Νίκος Καρανικόλας
Αποθήκευση για αργότεραΟι γαρίδες της Μονής Σινά, εκτός από τραγανά λαχανικά και ντοματένια σάλτσα έχουν και λίγο ούζο και λίγο κονιάκ. Και είναι απίθανα νόστιμες και μυρωδάτες.
πατέρας Πορφύριος
Υλικά
20-25 γαρίδες μεσαίου μεγέθους, καθαρισμένες από κεφάλια, κελύφη, ουρές και «εντεράκι» (φυλάσσουμε τις ουρές και τα κελύφη στο ψυγείο, για άλλη συνταγή, π.χ. έναν ζωμό)
1 ξερό κρεμμύδι, σε μεγάλα καρέ
1 πιπεριά Φλωρίνης, σε μεγάλα καρέ
1 πιπεριά κίτρινη, σε μεγάλα καρέ
5-6 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
70 ml ούζο
2 κουτ. σούπας κονιάκ
2 ντομάτες, τριμμένες
1/4 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή
1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
70 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε γαρίδες σαγανάκι, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, να μαραθεί λίγο.
Προσθέτουμε τις πιπεριές και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά.
Ρίχνουμε τα σκόρδα, σοτάρουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε το ούζο και το κονιάκ.
Αφήνουμε τα υλικά να πάρουν μία βράση, ρίχνουμε τις ντομάτες, τις πάπρικες και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε τις γαρίδες και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, γυρίζοντάς τες μια δυο φορές. Θέλουμε τα υλικά σχετικά τραγανά.
Σερβίρουμε, τις μοναστηριακές γαρίδες σαγανάκι, αμέσως.