Παραδοσιακή μεξικάνικη συνταγή με τις γαρίδες σχεδόν ωμές, «ψημένες» μόνο στην όξινη σάλτσα
Υλικά
- 1.200 γρ. γαρίδες μέτριες, καθαρισμένες (από κεφάλια, κελύφη, ουρές)
- 2 πιπεριές τσίλι, κοπανισμένες σε γουδί με λίγο αλάτι και λίγο νερό
- 200 ml χυμός λάιμ
- ξύσμα από 1 λάιμ
- φέτες από 2 καθαρισμένα πορτοκάλια
- 1 αβοκάντο, σε λεπτές φέτες
- 2 μικρά αγγουράκια, σε λεπτές φέτες
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, σε ροδέλες
- 1/2 μάτσο φρέσκος κόλιανδρος, χοντροκομμένος (ή μαϊντανός)
- 1/2 μάτσο φρέσκια μέντα, χοντροκομμένη (ή δυόσμος)
Διαδικασία
Ανοίγουμε τις γαρίδες κατά μήκος στη μέση, σαν πεταλούδες, και τις ανακατεύουμε με τις κοπανισμένες πιπεριές, τον χυμό λάιμ, το ξύσμα και αλατοπίπερο. Τις αφήνουμε για 5 λεπτά. Σε μια πιατέλα απλώνουμε τα πορτοκάλια, το αβοκάντο, το αγγούρι, το κρεμμύδι και από πάνω τις γαρίδες με όση από τη «σάλτσα» αντέχουν τα γούστα μας. Σκορπίζουμε τα μυρωδικά και σερβίρουμε.