Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Αποθήκευση για αργότεραΣυνταγή που δεν περιμένει να συναντήσει κανείς σε μοναστήρι, την οποία όμως διδάχτηκε ο πατέρας Νικήτας από παλιούς γεροντάδες. Μπορεί να περισσέψει λίγη γέμιση - ο μεζές του μάγειρα!
Υλικά
10 μεγάλα λευκά μανιτάρια, χωρίς τα «κοτσάνια» τους, σκουπισμένα με νοτισμένο πανί
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος)
5 κλωνάρια μαϊντανός, ψιλοκομμένα (χωρίς τα πολύ χοντρά κοτσάνια)
5 κλωνάρια άνηθος, ψιλοκομμένα (χωρίς τα πολύ χοντρά κοτσάνια)
3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες (ή όσο θέλουμε)
200 γρ. μικρές γαρίδες αποφλοιωμένες (κατεψυγμένες)
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (για τα μανιτάρια) + 2 κουτ. σούπας για τη σάλτσα
1 κουτ. σούπας πελτές
χυμός από 1 μικρό λεμόνι (αν θέλουμε)
αλατοπίπερο
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Βάζουμε τα μανιτάρια σε ένα ταψί, τα περιχύνουμε με το λάδι (4 κουτ. σούπας) και το λεμόνι (αν βάλουμε) και τα αλατοπιπερώνουμε. Τα φουρνίζουμε και τα ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά. Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι (2 κουτ. σούπας) σε ένα τηγάνι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, το μαϊντανό και τον άνηθο για 2 - 3 λεπτά. Προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε 1/2 φλιτζάνι νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να σωθούν τα υγρά και να πήξει η σάλτσα. Στο τέλος, ρίχνουμε τις γαρίδες και ανακατεύουμε για 1 - 2 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε τα μανιτάρια και τα γεμίζουμε με το μείγμα του τηγανιού. Τα φουρνίζουμε ξανά για 10 λεπτά, ίσα να δέσουν τα αρώματα και οι γεύσεις και να μαλακώσουν τα μανιτάρια. Για να εξατμιστούν καλύτερα τα υγρά των μανιταριών, τα ψήνουμε σε ψηλή σκάλα μέσα στο φούρνο.