Όσοι δεν νηστεύουν θα βάλουν παρμεζάνα, ενώ όσοι το τηρούν το έθιμο θα φάνε το κριθαράκι τους με το πέστο «ορφανό».
Υλικά
- 500 γρ. μανέστρα ή άλλα ζυμαρικά της αρεσκείας μας
- 1 ματσάκι μαϊντανός, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια, χοντροκομμένος
- 1 μικρό ματσάκι ρόκα, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια, χοντροκομμένη
- 80 γρ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα (αν δεν νηστεύουμε)
- 80 ml ελαιόλαδο (ίσως χρειαστεί και περισσότερο)
- 1 σκελίδα σκόρδου (ή όσο μας αρέσει)
- 50 γρ. κουκουνάρια
- 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Καβουρδίζουμε όλα ή τα μισά κουκουνάρια σε ένα μικρό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία, ανακατεύοντας με μια ξύλινη σπάτουλα μέχρι να χρυσίσουν (βλ. video). Τα βγάζουμε από το τηγάνι γιατί αλλιώς θα συνεχίσουν να ψήνονται και θα καούν. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, για 1 λεπτό λιγότερο από όσο γράφει η συσκευασία. Πρέπει να κρατάνε στο δόντι.
Εν τω μεταξύ, βάζουμε τον μαϊντανό, τη ρόκα, το σκόρδο, το λάδι, τα κουκουνάρια, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι στον πολυκόφτη. Τα πολτοποιούμε μέχρι να προκύψει ένα παχύρρευστο και όσο γίνεται ενιαίο μείγμα, το πέστο. Αν χρειαστεί, για να γυρνάνε τα μαχαίρια του κόφτη, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο επιπλέον.
Ανακατεύουμε τη μανέστρα με όσο πέστο θέλουμε (υπολογίζουμε 1 – 2 κουτ. σούπας για κάθε μερίδα) και την τριμμένη παρμεζάνα και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Συμβουλή: Μπορούμε να φτιάξουμε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτό ή άλλα πέστο μυρωδικών. Θα το βάλουμε σε βαζάκι και θα καλύψουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο που λειτουργεί μονωτικά. Ετσι, θα διατηρηθεί για μερικούς μήνες.