Μυστικό συστατικό της μακαρονάδας είναι το λεμονοθύμαρο που είναι μια ξεχωριστή ποικιλία θυμαριού με άρωμα λεμόνι.
Υλικά
- 500 γρ. σπαγκέτι ή άλλα ζυμαρικά της αρεσκείας μας
- 2 κονσέρβες καβούρι
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος)
- 10 ντοματίνια, στη μέση
- τα φύλλα από 3 - 4 κλωναράκια λεμονοθύμαρο* (σε ορισμένα φυτώρια), ψιλοκομμένα, ή 1 γεμάτο κουτ. γλυκού ξερό λεμονοθύμαρο ή 1 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος (με διαφορετικό αποτέλεσμα)
- 1 σφηνάκι ούζο
- ξύσμα από 1 λεμόνι (ακέρωτο)
- 60 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό 1 - 2 λεπτά λιγότερο από ό,τι λένε οι οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία. Τα σουρώνουμε φροντίζοντας να κρατήσουμε 1 φλιτζάνι από το νερό του βρασίματος.
Στην ίδια κατσαρόλα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά στο λάδι τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 1 - 2 λεπτά. Ρίχνουμε τα ντοματίνια και σοτάρουμε για 1 λεπτό, ίσα να ζαρώσουν λίγο. Σβήνουμε με το ούζο και μετά από 2 λεπτά ρίχνουμε τα μυρωδικά, το ξύσμα, αλατοπίπερο και τα μακαρόνια με όσο από το νερό χρειάζεται για να είναι λίγο ζουμερή η σπαγκετάδα. Στο τέλος, προσθέτουμε το καβούρι θρυμματισμένο. Σερβίρουμε αμέσως με επιπλέον φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Στο ποτήρι μας: Ενα ροζέ από Syrah ή μια Σαντορίνη.
Τι είναι το λεμονοθύμαρο;
Ποικιλία θυμαριού με άρωμα θυμαριού και λεμονιού. Ταιριάζει πολύ σε ψητά κρεατικά (κοτόπουλο, χοιρινό, σουβλάκια), όπως επίσης και σε φοκάτσιες, λαδόψωμα, πιλάφια και ζυμαρικά λαχανικών. Φρέσκο βρίσκουμε σε ενημερωμένα φυτώρια, ενώ σε πολλά μπαχαράδικα θα το βρούμε σε αποξηραμένη μορφή.
Στην ίδια κατσαρόλα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά στο λάδι τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 1 - 2 λεπτά. Ρίχνουμε τα ντοματίνια και σοτάρουμε για 1 λεπτό, ίσα να ζαρώσουν λίγο. Σβήνουμε με το ούζο και μετά από 2 λεπτά ρίχνουμε τα μυρωδικά, το ξύσμα, αλατοπίπερο και τα μακαρόνια με όσο από το νερό χρειάζεται για να είναι λίγο ζουμερή η σπαγκετάδα. Στο τέλος, προσθέτουμε το καβούρι θρυμματισμένο. Σερβίρουμε αμέσως με επιπλέον φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Στο ποτήρι μας: Ενα ροζέ από Syrah ή μια Σαντορίνη.
Τι είναι το λεμονοθύμαρο;
Ποικιλία θυμαριού με άρωμα θυμαριού και λεμονιού. Ταιριάζει πολύ σε ψητά κρεατικά (κοτόπουλο, χοιρινό, σουβλάκια), όπως επίσης και σε φοκάτσιες, λαδόψωμα, πιλάφια και ζυμαρικά λαχανικών. Φρέσκο βρίσκουμε σε ενημερωμένα φυτώρια, ενώ σε πολλά μπαχαράδικα θα το βρούμε σε αποξηραμένη μορφή.