Κλασική κυπριακή συνταγή, που αν θέλουμε, εμπλουτίζουμε με ψητά χοιρινά λουκάνικα.
Υλικά
- 500 γρ. φασόλια µαυροµάτικα, µουσκεµένα αποβραδίς
- 1½ λίτρο νερό
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κιλό χόρτα εποχής, καθαρισµένα και χοντροκοµµένα
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκοµµένη
Για το σερβίρισµα
- 300 - 400 γρ. χωριάτικα λουκάνικα, ψηµένα για 10 λεπτά στο φούρνο και κοµµένα σε φέτες
- 120 ml ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας ξίδι από κρασί
- τα φύλλα από 1/2 µατσάκι µαϊντανό, ψιλοκοµµένα
- αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Διαδικασία
Φασόλια:
Σουρώνουµε τα φασόλια και τα βάζουµε να βράσουν σε µια µεγάλη κατσαρόλα, στο νερό, για περίπου 1 ώρα, σε χαμηλή φωτιά, να µαλακώσουν. Στην κατσαρόλα θα πρέπει να έχει αποµείνει τόσος ζωµός ώστε το φαγητό να µοιάζει µε πηχτή σούπα. Αν τα προτιµάµε πιο στεγνά, τα σουρώνουµε.
Σε µια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε µέτρια φωτιά και σοτάρουµε τα χόρτα µε το σκόρδο, για περίπου 5 λεπτά, να µαραθούν.
Σερβίρισµα:
Σε ένα µπολ ανακατεύουµε τα µαυροµάτικα, τα κοµµένα λουκάνικα, το ελαιόλαδο, το ξίδι, το µαϊντανό, τα σέσκουλα, αλάτι και πιπέρι και σερβίρουµε.
Συνοδεύουµε µε φρέσκο ψωµί.