Για τη 15η εβδομάδα του διαγωνισμού «Συνταγές της τελευταίας στιγμής», η 2η συνταγή που προκρίθηκε είναι της Παναγιώτας Λιούτα.
Υλικά
- 1 πακέτο (400γρ.) ζυμαρικά λιγκουίνι
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 ντομάτες μετρίου μεγέθους, πλυμμένες και ψιλοκομμένες
- 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
- 1 μικρό ποτήρι λευκό κρασί (150 ml)
- 1 κιλό μύδια (τα βρίσκουμε στην ψαραγορά με 5€/κιλό)
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/2 κούπα σγουρός μαϊντανός (ή απλός μαϊντανός), πλυμμένος και ψιλοκομμένος
- τριμμένο πεκορίνο, για το σεβίρισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία
Πλένουμε τα μύδια καλά, τα τρίβουμε με ένα βουρτσάκι και πετάμε όσα είναι ανοιγμένα.
Μαγειρεύουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και τα στραγγίζουμε καλά. Παράλληλα, σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι (ή σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα), ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι και τα τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τον πελτέ, τις ψιλοκομμένες ντομάτες και το κρασί. Λίγο πριν αρχίσει να βράζει η σάλτσα προσθέτουμε τα μύδια, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά. Μετά από 5 λεπτά η σάλτσα μας είναι έτοιμη -πρέπει να έχουν σωθεί όλα τα υγρά. Προσθέτουμε τα στραγγισμένα λιγκουίνι στο σκεύος, ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και γαρνίρουμε με το μαϊντανό. Αν δεν μπορούμε να αποχωριστούμε το τυρί, πασπαλίζουμε και με λίγο τριμμένο πεκορίνο.
Συνοδεύουμε με: Μια σαλάτα εποχής.
Συμβουλή: Όσα μύδια δεν έχουν ανοίξει τα πετάμε.