Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Αποθήκευση για αργότεραΤο έχουμε συνηθίσει λεμονάτο, όμως ο πατέρας Επιφάνιος φτιάχνει το λαχανόρυζο κοκκινιστό, «γιατί λεμονάτο είναι λίγο σαν νοσοκομείου», όπως λέει χαριτολογώντας. Βέβαια, προσθέτει λίγο χυμό λεμονιού, που ελαφραίνει και δροσίζει το φαγητό.
Υλικά
- 1 μέτριο λάχανο, ψιλοκομμένο (λίγο πιο χοντρό από το κόψιμο που κάνουμε για σαλάτα)
- 2 μέτρια κρεμμύδια, σε καρέ
- 1 φλιτζ. τσαγιού ρύζι γλασέ, πλυμένο στο σουρωτήρι
- 150 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας πελτές
- αλάτι, κοκκινοπίπερο (γλυκό ή καυτερό ή και τα δύο)
- χυμός από 1/2 λεμόνι
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
Διαδικασία
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε στο λάδι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, το κρεμμύδι. Μόλις ροδίσει απαλά, ρίχνουμε το λάχανο και ανακατεύουμε καλά να λαδωθεί. Προσθέτουμε 1½ ποτήρι νερό, αλατίζουμε και σκεπάζουμε.
Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 - 30 λεπτά ή μέχρι σχεδόν να μαλακώσει το λάχανο. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό κατά το μαγείρεμα. Μετά προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε 1/2 φλιτζάνι νερό, τα μπαχαρικά και το ρύζι. Για να γίνει το ρύζι, πρέπει η κατσαρόλα να έχει περίπου 3 φλιτζάνια υγρό.
Υπολογίζουμε περίπου πόσο λείπει, προσθέτουμε όσο χρειάζεται και μαγειρεύουμε μέχρι σχεδόν να γίνει το ρύζι. Πριν γίνει τελείως και υπάρχουν ακόμα υγρά στην κατσαρόλα, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το λεμόνι και το μαϊντανό, σκεπάζουμε και αφήνουμε το ρύζι να φουσκώσει και να τραβήξει και τα υπόλοιπα υγρά. Δοκιμάζουμε το αλάτι και σερβίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό επιπλέον.