Συνταγή: Εύη Βουτσινά
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΗ λογική απλή: στο μπριάμ βάζουμε ό,τι λαχανικό μάς βρίσκεται. Κάτι που έκαναν και οι παλιές νοικοκυρές, αξιοποιώντας τα περισσεύματα ή τα καθημερινά μαζέματα από το μποστάνι.
Υλικά
- 3 μέτρια κολοκυθάκια
- 3 μέτριες τσακώνικες μελιτζάνες
- 1 πατάτα, κατά προτίμηση βιολογική
- 3 πιπεριές Φλωρίνης
- 2 μέτριες ανοιχτοπράσινες πιπεριές
- 200 γρ. φρέσκα άσπρα μανιτάρια
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, σε φέτες
- 1 χούφτα μπάμιες
- τα φύλλα από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- τα φύλλα από 1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένα
- 4 - 5 σκελίδες σκόρδου (ή όσο μας αρέσει), ψιλοκομμένες
- 1 μεγάλη ντομάτα, ξεφλουδισμένη, ξεσποριασμένη και κομμένη στα 8
- 1/2 φλιτζανάκι του καφέ ξίδι (για τις μπάμιες)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
Διαδικασία
Καθαρίζουμε, πλένουμε όλα τα λαχανικά και τα κόβουμε σε κομμάτια σχετικά ομοιόμορφα, αλλιώς με το ψήσιμο άλλα θα καούν και άλλα θα μείνουν μισοψημένα. Αφήνουμε τις μελιτζάνες για 30 λεπτά σε αλατισμένο νερό, για να ξεπικρίσουν. Τις μπάμιες τις καθαρίζουμε κυκλικά στην κορφούλα τους χωρίς να την κόψουμε, τις αλατίζουμε, τις περιχύνουμε με το ξίδι και τις αφήνουμε για λίγο στον ήλιο ή τις περνάμε για λίγο από το τηγάνι, για να μη «σαλιώσουν».
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Σε ένα μέτριο ταψί ανακατεύουμε όλα μαζί τα λαχανικά (κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πατάτα, πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδια και μπάμιες). Ρίχνουμε το μαϊντανό, το δυόσμο, το σκόρδο, την ψιλοκομμένη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά. Τα ψήνουμε γύρω στη 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν.
Νερό δεν χρειάζεται να βάλουμε, αφού όλα τα λαχανικά θα βγάλουν τα υγρά τους. Αν ωστόσο δούμε ότι παραστεγνώνουν, προτού γίνουν, ρίχνουμε 100 ml νερό και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Στο ποτήρι μας: Ενα Ασύρτικο, μια Σαντορίνη, ένα Sauvignon blanc, μια Μαντινεία.