Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΠρωτότυπη και εύκολη λαγάνα για τα Κούλουμα
Υλικά
2 κούπες νερό χλιαρό
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
25 γρ. μαγιά νωπή
4κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπορεί να χρειαστεί λίγο ακόμα)
3 κουτ. σούπας ταχίνι
1 κουτ. γλυκού αλάτι
ζαχαρόνερο (3 κουτ. σούπας νερό + 1 κουτ. σούπας ζάχαρη), για άλειμμα
40-50 γρ. ηλιόσπορος
Διαδικασία
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ 1 κούπα από το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά μέχρι να διαλυθούν. Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές από το αλεύρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει για περίπου 20 λεπτά.
Σε μια λεκάνη βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι. Κάνουμε μια λακκουβα στο κέντρο του και ρίχνουμε εκεί μέσα το ταχίνι, το υπόλοιπο νερό και το μείγμα της μαγιάς. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια και μετά από λίγο προσθέτουμε το αλάτι. Ζυμώνουμε καλά για τουλάχιστον 15 λεπτά, μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας και να είναι ελαστική. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, για τουλάχιστον 1 ώρα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και τα ακουμπάμε σε μια μεγάλη λαδόκολλα. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε οβάλ λαγάνα πάχους 1-1,5 εκ., απλώνοντάς το με τα χέρια μας ή χρησιμοποιώντας έναν πλάστη. Μεταφέρουμε τις λαγάνες μαζί με τη λαδόκολλα σε μια μεγάλη λαμαρίνα και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για μισή ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C. Αλείφουμε τις λαγάνες με το ζαχαρόνερο, κάνουμε βαθουλώματα στην επιφάνειά τους με τα δάχτυλά μας και πασπαλίζουμε με τον ηλιόσπορο. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου μισή ώρα.