Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΣερβίρουμε σκορπίζοντας σε κάθε μερίδα επιπλέον βασιλικό
Υλικά
- 1 κιλό καλαμάρια, καθαρισμένα
- 200 γρ. κρεμμύδια, σε λεπτές ροδέλες
- 1 σκελίδα σκόρδου, ολόκληρη
- 100 γρ. μουστάρδα απαλή
- 100 ml χυμός πορτοκαλιού
- 1 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο ή 1 κουτ. γλυκού ξερό
- 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού + για το σερβίρισμα
- 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
- 150 ml μπίρα
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 250 γρ. κοφτό μακαρονάκι, βρασμένο
Διαδικασία
Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Ρίχνουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για 1/2 λεπτό και το πετάμε. Ρίχνουμε τα καλαμάρια και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας για να ροδίσουν παντού. Προσθέτουμε τη μουστάρδα, τον χυμό, το τζίντζερ, τον βασιλικό, τον μαϊντανό, την μπίρα, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμάρια. Προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε, σκορπίζοντας σε κάθε μερίδα τον επιπλέον βασιλικό.