Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Αποθήκευση για αργότερα«Ακούγεται πολύ δωρική αυτή η συνταγή, όμως πιστέψτε με οι πατάτες γίνονται θεϊκές. Μην μπείτε στον πειρασμό να τις κόψετε σε μικρά κυβάκια. Το μεγάλο μέγεθος των κομματιών είναι σημαντικό για να πετύχετε τις υφές τραγανό-μαλακό. Επίσης μην μπείτε στον πειρασμό να βάλετε υγρά στο ταψί. Τις ψήνουμε σκέτες μόνο με την ίδια τους την υγρασία», εξηγεί ο σεφ Βασίλης Καλλίδης για τη συνταγή που έχει πάρει από την κυρία Σμαρούλα, τη μαμά του κολλητού του.
Βασίλης Καλλίδης
Υλικά
3 κιλά πατάτες, καθαρισμένες
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τις πατάτες φούρνου, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 200°C.
Κόβουμε τις πατάτες στα τέσσερα, όσο μεγάλες κι αν είναι.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα μεγάλο ταψί και απλώνουμε τις πατάτες.
Τις αλατίζουμε, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας.
Απλώνουμε ξανά τις πατάτες φούρνου και τις ψήνουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι να γίνουν ιδιαίτερα τραγανές εξωτερικά, ενώ μέσα θα είναι μαλακές σαν πουρές! Στο ενδιάμεσο, τις γυρίζουμε μια δυο φορές για να ροδίσουν ομοιόμορφα.