Η ζεστή πατατοσαλάτα με καλαμάρι και σος λεμονιού μπορεί να σταθεί σαν κυρίως πιάτο αλλά και σαν ορεκτικό.
Υλικά
800 γρ. πατάτες, καλά πλυμένες, με τη φλούδα τους
1 κιλό καλαμάρια, φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα και κομμένα το καθένα σε 2 - 3 κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθος
2 κουτ. σούπας κάππαρη, ξεπλυμένη και καλά στραγγισμένη
το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, κοπανισμένη
τα φύλλα από 1/2 μάτσο δυόσμο, χοντροκομμένα
2 κουτ. γλυκού γλυκό μπούκοβο σε σκόνη
40 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
60 ml χυμός λεμονιού
1 κουτ. σούπας μουστάρδα, κατά προτίμηση πικάντικη
1 κουτ. γλυκού ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι
1 κουτ. σούπας σουσάμι, καβουρντισμένο (σε αντικολλητικό τηγάνι για 2-3 λεπτά χωρίς λιπαρή ουσία)
1 κουτ. γλυκού μέλι της αρεσκείας μας
5 ίνες κρόκου Κοζάνης
50 ml σάλτσα σόγιας (προτιμότερο βιολογική)
120 ml ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα
3 κουτ. σούπας καβουρντισμένο κουκουνάρι (σε τηγάνι για 3 - 4 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία)
Διαδικασία
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε τις πατάτες και νερό τόσο που να τις υπερκαλύπτει κατά 5 εκ. και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40 - 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν - ελέγχουμε αν μαλάκωσαν τρυπώντας τες με ένα καλαμάκι για σουβλάκι.
Τις στραγγίζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν τόσο ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε και όσο είναι ζεστές τις καθαρίζουμε.
Τις κόβουμε σε κύβους 3 εκ., τις βάζουμε σε βαθύ μπολ σερβιρίσματος και τις αλατοπιπερώνουμε.
Ρίχνουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι όλα τα υλικά για τη σάλτσα και τα χτυπάμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα.
Περιχύνουμε με τη μισή ποσότητα της σάλτσας τις πατάτες και ανακατεύουμε απαλά.
Προσθέτουμε την κάππαρη, το κρεμμυδάκι, τη ρίγανη, το δυόσμο και το μπούκοβο και ανακατεύουμε απαλά.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε πολύ δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα καλαμάρια (σε δόσεις) για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, ίσα να αλλάξουν χρώμα και να μαλακώσουν.
Ο χρόνος είναι αρκετός για να ψηθούν τα καλαμάρια - αν τα ψήσουμε παραπάνω, θα σκληρύνουν και θα αποκτήσουν «λαστιχένια» υφή.
Τα βάζουμε σε ξύλο κοπής, τα κόβουμε σε λεπτές λωρίδες και τα ανακατεύουμε με την υπόλοιπη σος.
Ρίχνουμε τα καλαμάρια στο μπολ με τις πατάτες.
Σερβίρουμε την ζεστή πατατοσαλάτα με σοτέ καλαμάρι σκορπίζοντας το κουκουνάρι και συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα με ελιές, πιπεριές τουρσί και ραπανάκια.