Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΑν έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερες από μία ποικιλίες ελιάς, τις συνδυάζουμε για να προσθέσουμε χρώμα και γεύση στο πιάτο. Αν τις βράσουμε, μειώνεται η περιεκτικότητα σε αλάτι και οι ελιές γλυκαίνουν.
Υλικά
- 350 γρ. τσακιστές αλµυρές, πράσινες ή µαύρες ελιές Καλαµών ή ανάµεικτες
- 80 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού µαραθόσποροι, ελαφρώς κοπανισµένοι
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες
- 1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
- ξύσµα ψιλοτριµµένο και ο χυµός από 1 λεµόνι (κατά προτίµηση ακέρωτο)
- 1 κουτ. σούπας ψιλοκοµµένα φύλλα κόλιανδρου (αν δεν µας αρέσει, τον αντικαθιστούµε µε µαϊντανό, µε διαφορετικό γευστικό αποτέλεσµα)
- 1 κουτ. σούπας φύλλα µαϊντανού, ψιλοκοµµένα
Διαδικασία
Ξεπλένουµε τις ελιές, τις στραγγίζουµε και τις βάζουµε σε µια κατσαρόλα µε αρκετό νερό να τις καλύπτει. Βράζουµε σε δυνατή φωτιά για περίπου 10-12 λεπτά και τις στραγγίζουµε σε σουρωτήρι. Τις βάζουµε στην άκρη. Προσθέτουµε το ελαιόλαδο και τους µαραθόσπορους στην κατσαρόλα και τους ζεσταίνουµε απαλά για 3-4 λεπτά, µέχρι να βγάλουν τα αρώµατά τους.
Προσθέτουµε το σκόρδο, τις ελιές, το πιπέρι καγιέν, το ξύσµα και τον χυµό λεµονιού. Ανακατεύουµε για 2 λεπτά ή µέχρι να ζεσταθούν καλά οι ελιές.
Τις µεταφέρουµε σε ένα µπολ και τις ανακατεύουµε µε τον κόλιανδρο (αν χρησιµοποιήσουµε) και τον µαϊντανό. Τις σερβίρουµε ζεστές µε ξεροψηµένο ψωµί, για να απολαύσουµε τους χυµούς.