Φινα, ελαφριά και άκρως αρωματική μακαρονάδα, με την εξωτική γεύση του μάνγκο να δένει θαυμάσια με τη λεπτή αλλά χαρακτηριστική γεύση της γαρίδας.
Υλικά
400 γρ. σπαγκέτι Νο 10
1 κιλό γαρίδες, μέτριες (φρέσκες ή κατεψυγμένες), καθαρισμένες
100 ml χυμός πορτοκάλι
50 ml χυμός λάιμ
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
50 γρ. σάλτσα στρειδιών *
40 ml σάλτσα σόγιας
40 ml ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
50 γρ. τζίντζερ τριμμένο
2 μεγάλα καρότα, χοντροτριμμένα
3 μάνγκο, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές λωρίδες
3 πιπεριές κίτρινες, κομμένες σε λεπτές λωρίδες
6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 μάτσο φρέσκος βασιλικός, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
1 μάτσο φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
Μυστικά
*oyster sauce, τη βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και καταστήματα με ασιατικά τρόφιμα
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα ζυμαρικά, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το τζίντζερ, το σκόρδο, τα καρότα και τις πιπεριές, για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να ροδίσουν.
Ρίχνουμε τους χυμούς εσπεριδοειδών, το ξύσμα, τη σάλτσα στρειδιών και τη σάλτσα σόγιας και ανακατεύουμε για μισό λεπτό να αναμειχθούν.
Ρίχνουμε τις γαρίδες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλο 1 λεπτό, μέχρι να αλλάξουν χρώμα (χρόνος αρκετός για να γίνουν οι γαρίδες - αν τις αφήσουμε περισσότερο, θα αποκτήσουν λαστιχωτή υφή).
Προσθέτουμε τα ζυμαρικά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα μυρωδικά και το μάνγκο, ανακατεύουμε ώστε να αναμειχθούν ομοιόμορφα όλα τα υλικά και σερβίρουμε.