Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Αποθήκευση για αργότεραΤη συνταγή μαγείρεψε ο πατέρας Γεώργιος στο κελί του
Υλικά
- 1 κιλό γαρίδες (ζυγισμένες ακαθάριστες), φρέσκες ή κατεψυγμένες
- 2 μέτρια καρότα
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 1 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος
- 1½ φλιτζ. καφέ ρύζι για σούπα (γλασέ ή Καρολίνα)
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι λίγο μπαχάρι (περίπου 1/6 κουτ. γλυκού)
- λίγο μοσχοκάρυδο (περίπου 1/6 κουτ. γλυκού)
- λίγο κύμινο (περίπου 1/6 κουτ. γλυκού), αν θέλουμε
Διαδικασία
Πλένουμε τις γαρίδες και τις ζεματίζουμε σε 2 λίτρα νερό για 3 - 4 λεπτά. Τις στραγγίζουμε κρατώντας το γαριδόζουμο. Ξεφλουδίζουμε τις γαρίδες και, αν είναι μεγάλες, τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Βάζουμε το γαριδόζουμο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τρίβουμε το καρότο και το κρεμμύδι κατευθείαν μέσα στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το λάδι και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά. Προσθέτουμε το ρύζι, τις γαρίδες και αλάτι και βράζουμε για άλλα 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει πολύ καλά το ρύζι και να πήξει κάπως η σούπα. Οι γαρίδες θα είναι παραβρασμένες, αλλά δεν μας πειράζει, καθότι θα έχουν δώσει όλη τη γεύση τους στη σούπα. Αποσύρουμε και προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τον άνηθο. Δοκιμάζουμε το αλάτι. Η σούπα, όσο μένει, πήζει.