Νηστήσιμη, πρωτότυπη και λαχταριστή η σπαγκετάδα μας. Σερβίρουμε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Υλικά
- 1 πακέτο σπαγκέτι ή άλλα ζυμαρικά της αρεσκείας μας
- 1 κιλό γαρίδες, κατά προτίμηση μεσαίου μεγέθους (πάντως όχι πολύ μικρές, για να μην μας ταλαιπωρήσουν στο καθάρισμα), φρέσκες ή κατεψυγμένες
- 4 ολόκληρα ντοματάκια από κονσέρβα, ψιλοκομμένα
- 200 γρ. φρέσκα φύλλα σπανακιού (για να γλιτώσουμε χρόνο παίρνουμε έτοιμο καθαρισμένο σπανάκι σε συσκευασία σε κενό αέρος, που όμως κοστίζει περισσότερο), χοντροκομμένα
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
- 1/2 ματσάκι άνηθος ή μάραθος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένος
- 80 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος σε σκόνη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Καθαρίζουμε τις γαρίδες από κεφάλια και κελύφη. Τις γαρίδες τις αλατοπιπερώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη. Τα κεφάλια και τα κελύφη τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά. Σουρώνουμε το ζωμό και τον ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα. Συμπληρώνουμε και άλλο νερό και 1 γεμάτη κουτ. σούπας αλάτι και το βάζουμε να βράσει. Σε αυτόν τον αρωματικό ζωμό βράζουμε τα ζυμαρικά, για όση ώρα λέει η συσκευασία τους. Τα σουρώνουμε.
Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε ένα ευρύχωρο τηγάνι ή μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να κάψει καλά. Βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 1 λεπτό. Μετά προσθέτουμε το σπανάκι και αλάτι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαραθεί και να πέσει ο όγκος του. Ρίχνουμε τα ντοματάκια και τον κόλιανδρο και βράζουμε για περίπου 7-8 λεπτά μέχρι να δέσει κάπως η σάλτσα. Προσθέτουμε τις γαρίδες και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά ακόμη ή μέχρι να γίνουν, αλλά να παραμείνουν ζουμερές. Προσθέτουμε τον άνηθο, διορθώνουμε το αλάτι (αν χρειάζεται), ανακατεύουμε και ρίχνουμε τα ζυμαρικά μας. Ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε αμέσως με μπόλικο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.