Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΜε φρέσκα χορταρικά όπως σπανάκι, σέσκουλα και πράσα
Υλικά
400 γρ. φασόλια γίγαντες
800 γρ. χόρτα (σπανάκι, σέσκουλα, καυκαλήθρες, πράσα, μυρώνια, κρεμμυδάκια χλωρά και σκορδάκια κ.λπ.)
1 φλιτζ. τσαγιού πολτός ντομάτας ή ανάλογος πελτές
αλάτι και πιπέρι
2/3 φλιτζ. τσαγιού λάδι
Διαδικασία
Μουλιάζουμε τα φασόλια αποβραδίς. Την επομένη, τα πλένουμε και τα βάζουμε να βράσουν με μπόλικο νερό μέχρι να μαλακώσουν, αλλά όχι εντελώς, για περίπου 45 λεπτά. Εν τω μεταξύ, πλένουμε τα χόρτα και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
Απλώνουμε σε ένα ταψί τα χόρτα και, όταν βράσουν οι γίγαντες, τους παίρνουμε με τρυπητή κουτάλα και τους βάζουμε στο ταψί. Προσθέτουμε το λάδι, την ντομάτα και αλατοπίπερο. Μπορούμε να βάλουμε ζουμί από αυτό όπου έβρασαν οι γίγαντες· αν όμως θέλουμε να γίνει ελαφρύτερο το φαγητό, βάζουμε βραστό νερό να τα σκεπάσει. Ψήνουμε το φαγητό, μέχρι να μελώσει, περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.
Σημείωση: Αυτό είναι ένα κλασικό πιάτο της Ηπείρου, που το φτιάχνουν με τα τοπικά άγρια χόρτα τα οποία έχουν διακεκριμένη μυρωδιά και γεύση. Μπορούμε όμως να το μαγειρέψουμε με ό,τι χόρτα είναι διαθέσιμα.