Κείμενο: Περικλής Κοσκινάς
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Αποθήκευση για αργότεραΕμπνευσμένο από την ιδιαίτερη πατρίδα του σεφ Περικλή Κοσκινά, αυτό το μπουρδέτο φτιάχνεται με χταπόδι αντί για ψάρια. Είναι πικάντικο και ιδιαίτερα αρωματικό πιάτο και χρωστά το φλογερό κόκκινο χρώμα του στις πάπρικες.
Υλικά
- 2.000 γρ. χταπόδι (1 μεγάλο ή 2 μικρότερα), καθαρισμένο
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας πελτές (προαιρετικά)
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή
- 2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 φύλλο δάφνης
- χυμός από 1/2 λεμόνι
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το χταπόδι μπουρδέτο, ξεκινάμε βάζοντας να βράσει άφθονο νερό σε μια κατσαρόλα.
- Κοντά της φέρνουμε ένα μεγάλο μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια. Μόλις το νερό κοχλάσει, βουτάμε μέσα το χταπόδι για λίγα δευτερόλεπτα, κρατώντας το από το κεφάλι, το βγάζουμε και το βουτάμε αμέσως στο παγωμένο νερό. Επαναλαβάνουμε άλλες δύο φορές. Με αυτόν τον τρόπο το δέρμα του χταποδιού θα σφίξει και δεν θα κουρελιαστεί στο μαγείρεμα.
- Σκουπίζουμε το χταπόδι και χωρίζουμε τα πλοκάμια του ανά δύο, αφήνοντάς τα ολόκληρα.
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα πλοκάμια, ανά ζευγάρι, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
- Στο τέλος βάζουμε όλα τα πλοκάμια στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το κρεμμύδι (και μαζί τον πελτέ, αν χρησιμοποιήσουμε) και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά το πολύ.
- Ρίχνουμε τις πάπρικες, το σκόρδο και τη δάφνη, καθώς και 1 φλιτζ. τσαγιού νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 1 1⁄2 ώρα, μέχρι το χταπόδι να μαλακώσει καλά και να μείνει με τη σάλτσα του που θα προκύψει από τα άφθονα ζουμιά που θα αποβάλει.
- Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού, σείουμε για λίγο την κατσαρόλα και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές.