Το σιγοψημένο τρυφερό χταπόδι με μελωμένα καρότα, πατάτες, γλυκοπατάτες και μυρωδικά, είναι μία μόνο από τις νηστίσιμες συνταγές-έκπληξη!
Υλικά
- 1 χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο και ξεπαγωμένο, βάρους 1.500-2.000 γρ., καθαρισμένο
- 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
- 2 κουτ. σούπας πολύ ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο
- 2 ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές ροδέλες
- 1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό
- 4 κουτ. σούπας ούζo
- 4 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 2 γλυκοπατάτες, σε μέτρια κομμάτια
- 2 πατάτες, σε μέτρια κομμάτια
- 2 καρότα, σε μέτρια κομμάτια
- 5 εκ. φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο, ψιλοκομμένο
- τα φύλλα από 8 κλωνάρια δυόσμο, ψιλοκομμένα
- 50 ml ελαιόλαδο + 2-3 κουτ. σούπας επιπλέον, για το σερβίρισμα
- 10 κόκκοι πιπέρι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το χταπόδι με λαχανικά στη γάστρα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
- Πλένουμε και στεγνώνουμε το χταπόδι, το βάζουμε ολόκληρο σε γάστρα (ή σε βαθύ και ευρύχωρο ταψί) και σκεπάζουμε με καπάκι (ή καλύπτουμε το ταψί με λαδόκολλα και από πάνω σφιχτά με αλουμινόχαρτο).
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 20 λεπτά – το χταπόδι θα βγάλει τα υγρά του και δεν χρειάζεται να προσθέσουμε επιπλέον.
- Το ξεφουρνίζουμε (αφήνουμε στην άκρη τη γάστρα με τα υγρά του ψησίματος) και όταν κρυώσει λίγο, το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
- Τα βάζουμε πάλι στη γάστρα και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τον δυόσμο.
- Σκεπάζουμε ξανά το σκεύος με τον ίδιο τρόπο όπως και πριν.
- Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150°C
- Ψήνουμε το φαγητό για 2 ώρες, μέχρι το χταπόδι να μαλακώσει και να μελώσει.
- Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το φαγητό να γίνει χλιαρό και ραντίζουμε με το επιπλέον ελαιόλαδο.
- Πασπαλίζουμε με τον δυόσμο και σερβίρουμε μαζί με φάβα και φέτες ψωμιού φρυγανισμένες, ραντισμένες με ελαιόλαδο και πασπαλισμένες με ξερή ρίγανη.