Ονειρεμένη μακαρονάδα θαλασσινών, με όστρακα, γαρίδες, μυρωδικά και ταλιατέλες με μελάνι σουπιάς. Λαχταριστή, ζουμερή και νηστίσιμη!
Υλικά
- 500 γρ. ταλιατέλες με μελάνι σουπιάς (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ ‒ ή άλλα ζυμαρικά, αν δεν βρούμε)
- 12 μεγάλες γαρίδες, φρέσκες ή κατεψυγμένες (τις καθαρίζουμε από κελύφη και εντεράκια, αλλά κρατάμε κεφάλια και ουρές για τη νοστιμιά)
- 12 μύδια, καθαρισμένα
- 12 κυδώνια, καθαρισμένα
- 12 γυαλιστερές, καθαρισμένες
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας
- 40 ml ούζο
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- ξύσμα από 2 ακέρωτα λεμόνια
- ο χυμός από 1 λεμόνι
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πράσινο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τις ταλιατέλες με γαρίδες και ανάμεικτα όστρακα σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 10 λεπτά (προσθέτοντας, αν χρειαστεί, ελάχιστο νερό).
- Προσθέτουμε τις γαρίδες και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά ή μέχρι να γίνουν, χωρίς όμως να στεγνώσουν.
- Μεταφέρουμε τα υλικά σε ένα μπολ.
- Βάζουμε την ίδια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε τα οστρακοειδή, το σκόρδο, το ούζο, το λεμόνι και 100 ml νερό, σκεπάζουμε και τα αχνίζουμε όλα μαζί για 5 λεπτά ίσα να ανοίξουν.
- Όσα δεν ανοίξουν τα πετάμε.
- Σουρώνουμε το ζουμί και το κρατάμε στην άκρη.
- Στο μεταξύ, βράζουμε τα ζυμαρικά για 2-3 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας.
- Τα σουρώνουμε, τα επαναφέρουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε όλα τα θαλασσινά με τα υγρά που άφησαν στο πιάτο, το ζουμί που κρατήσαμε στην άκρη, τη μουστάρδα, τον μαϊντανό, το ξύσμα και αλατοπίπερο.
- Ζεσταίνουμε τη μακαρονάδα για 1-2 λεπτά σε μέτρια φωτιά, να αναμειχθούν οι γεύσεις. Τη σερβίρουμε ζεστή.