Κείμενο: Περικλής Κοσκινάς
Φωτογραφία: Αντωνία Κατή
Αποθήκευση για αργότεραΜε τις αγκινάρες, τον αρακά και τα κουκιά στην εποχή τους, το φαγητό είναι αυθεντικά ανοιξιάτικο. Ιδιαίτερα τις αγκινάρες και τα κουκιά προτιμήστε τα ολόφρεσκα για τα έντονα αρώματα και τους χυμούς τους, στους οποίους ουσιαστικά μαγειρεύονται οι σουπιές.
Υλικά
- 700 γρ. σουπιές, κομμένες σε κομμάτια περίπου 4 εκ.
- 1 κιλό αγκινάρες, καθαρισμένες (βλ. σελ. 141), κομμένες σε χοντρές φέτες
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένo
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1/2 μάτσο σέσκουλα, σε μέτρια κομμάτια
- 350 γρ. αρακάς φρέσκος (ζυγισμένος καθαρισμένος) ή κατεψυγμένος
- 350 γρ. κουκιά φρέσκα (ζυγισμένα καθαρισμένα και από την εξωτερική φλούδα με το «μάτι»)
- 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 2-3 κλωνάρια μάραθος, ψιλοκομμένος
- 2-3 κλωνάρια άνηθος, ψιλοκομμένος
- χυμός από 1 λεμόνι
- 150 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τις σουπιές με αρακά και αγκινάρες, σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις σουπιές για μερικά λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά και ομοιόμορφα.
- Προσθέτουμε τις αγκινάρες, το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο, σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό και χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά.
- Αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε τα υλικά για περίπου 1 ώρα, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά οι σουπιές.
- Το μαγείρεμα θα γίνει στα υγρά που θα αποβάλουν οι σουπιές και με χαμηλή φωτιά δεν θα σωθούν, αλλά αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο καυτό νερό.
- Ρίχνουμε τα σέσκουλα, τον αρακά και τα κουκιά και μαγειρεύουμε για άλλα 20-25 λεπτά, πάντα σε πολύ χαμηλή φωτιά.
- Αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο καυτό νερό, αλλά τα λαχανικά θα βγάλουν τα δικά τους νόστιμα ζουμάκια.
- Τέλος, ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον μάραθο, τον άνηθο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού και διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.
- Ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να ενωθούν τα υγρά και να δέσει λίγο η σάλτσα και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε αμέσως.