Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας
Αποθήκευση για αργότεραΟλόγλυκη, λαχταριστή σουπιά γεμιστή με μπόλικο κρεμμύδι ψημένη στον φούρνο, αυτός ο αμοργιανός μεζές που σερβίρουν στα καφενεία του νησιού είναι ιδανικός με το τσίπουρο ή το ούζο.
Χρήστος Βέργης
Υλικά
- 3 μεγάλες σουπιές, ολόκληρες, φρέσκες
- 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- χυμός από 1 λεμόνι
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τις σουπιές ψητές, γεμιστές με κρεμμύδι, σκέτη γλύκα ξεκινάμε και Χωρίς να βγάλουμε το κεφάλι και χωρίς να ανοίξουμε τις σουπιές, αφαιρούμε προσεκτικά το «κόκαλο», το σακουλάκι με το μελάνι, τα εντόσθια και το δόντι.
- Ξεπλένουμε και βάζουμε μέσα στην κάθε σουπιά το 1/3 του κρεμμυδιού, 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.
- Εναλλακτικά, καθαρίζουμε κανονικά τη σουπιά, τη γεμίζουμε και χρησιμοποιούμε το επάνω μέρος, όπου είναι τα μικρά πλοκάμια, για να κλείσουμε το άνοιγμα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του αέρα, στους 220°C.
- Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μεγάλο ρηχό ταψί, απλώνουμε τις σουπιές και με ένα πινέλο αλείφουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Βάζουμε το ταψί σε ένα από τα μεσαία ράφια του φούρνου και ψήνουμε τις σουπιές για 6-8 λεπτά.
- Τις γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για άλλα 5-6 λεπτά.
- Εναλλακτικά, ψήνουμε στα κάρβουνα ή σε ηλεκτρική ψησταριά.
- Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού, πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και σερβίρουμε.