Εύκολη, νόστιμη και γρήγορη σκορδαλιά με αμύγδαλο, τέλειο συνοδευτικό για το τηγανητό ψάρι ή τα ψητά λαχανικά.
Υλικά
- 1 κεφάλι σκόρδο, ολόκληρο, ακαθάριστο
- 1 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα ασπρισμένα, καβουρδισμένα για 15 λεπτά στον φούρνο στους 150°C
- 1 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα ασπρισμένα, ωμά
- 1/3 φλιτζ. τσαγιού νερό
- 1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο ξύσμα από 1 λάιμ ή μικρό λεμόνι
- 1/4 φλιτζ. τσαγιού καλής ποιότητας ξίδι λευκό (ή χυμός λεμονιού)
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 χοντρές φέτες ψωμί μπαγιάτικο, μουλιασμένες σε νερό και καλά στυμμένες
Για το σερβίρισμα
- λίγο ελαιόλαδο μερικές σταγόνες καλής ποιότητας βαλσαμικό ξίδι
- μερικά φύλλα φρέσκου δυόσμου
Μυστικά
Πως το χρησιμοποιούμε:
- Όπως την κλασική σκορδαλιά, για να συνοδεύσουμε τηγανητό ψάρι.
- Ως ντιπ για ωμά ή ψητά λαχανικά.
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε σκορδαλιά με αμύγδαλα και ψητό σκόρδο, ξεκινάμε τυλίγοντας το κεφάλι σκόρδου σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 160°C για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
- Το βγάζουμε και, μόλις κρυώσει ελαφρά, παίρνουμε οκτώ από τις σκελίδες του και τις πιέζουμε με τα δάχτυλα μέσα σε ένα μπολ για να βγει η ψημένη σάρκα τους που έχει γίνει κρέμα.
- Χτυπάμε στον πολυκόφτη τα αμύγδαλα (καβουρδισμένα και ωμά), το νερό, την κρέμα σκόρδου, αλάτι και πιπέρι, μέχρι να πολτοποιηθούν καλά. Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, προσθέτουμε σε λεπτή ροή το 1 φλιτζ. τσαγιού από το ελαιόλαδο, όπως όταν φτιάχνουμε μαγιονέζα, μέχρι να γίνει ένας λείος πολτός.
- Προσθέτουμε το ξύσμα, το ξίδι ή τον χυμό και στη συνέχεια το ψωμί και δουλεύουμε καλά τα υλικά.
- Τέλος, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, χτυπώντας καλά. Δοκιμάζουμε και, αν θέλουμε τη σκορδαλιά πιο ρευστή, προσθέτουμε λίγο νερό και ανακατεύουμε.
- Βάζουμε τη σκορδαλιά σε μπολ και γαρνίρουμε με λίγο ελαιόλαδο, μερικές σταγόνες βαλσαμικό ξίδι και φυλλαράκια δυόσμου.