Διάφορα όστρακα και μανιτάρια λουσμένα με σάλτσα μπίρας-μουστάρδας σε έναν μεζέ σκέτη λιχουδιά, που συνδυάζει στεριά και θάλασσα.
Υλικά
- 800 γρ. ανάμεικτα όστρακα, όπως μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές κ.ά
- 10 ντοματίνια, ολόκληρα
- 2 σκελίδες σκόρδο, ελαφρά κοπανισμένες
- 200 γρ. μανιτάρια άγρια ή λευκά, καθαρισμένα με νοτισμένο πανάκι, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 200 ml μπίρα
- 30 γρ. μουστάρδα
- 70 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε όστρακα αχνιστά με μανιτάρια και σάλτσα μπίρας, ξεκινάμε πλένοντας και βουρτσίζουμε σχολαστικά τα όστρακα (εκτός από τα μύδια) και τα αφήνουμε να στραγγίξουν για 15 λεπτά.
- Τα μύδια τα πλένουμε και τα καθαρίζουμε όπως περιγράφουμε στη συνταγή «Μύδια αχνιστά με λάιμ, τζίντζερ και τσίλι». Τα στραγγίζουμε και αυτά για 15 λεπτά.
- Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει, και σοτάρουμε τα ντοματίνια με το σκόρδο για 1 λεπτό, ανακατεύοντας. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τα αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε σε ένα μπολ.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε, πάντα σε δυνατή φωτιά, για 3-4 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά που θα αποβάλουν.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την μπίρα με τη μουστάρδα και το θυμάρι και αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε τα ντοματίνια με το ζουμάκι που έχει μείνει στο μπολ τους, ρίχνουμε και τα όστρακα όλα μαζί και κλείνουμε αμέσως την κατσαρόλα με το καπάκι της.
- Μετριάζουμε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να ανοίξουν τα όστρακα σε αυτό το διάστημα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και πετάμε όσα όστρακα δεν άνοιξαν. Σερβίρουμε αμέσως με ζεστό, φρυγανισμένο ψωμί.