Συνταγή: Εύη Βουτσινά
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΑπίθανο πιάτο με χόρτα της εποχής.
Υλικά
- 1 κιλό καλαμαράκια, φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα και χονδροκομμένα
- 1/2 κιλό σουπιές, φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες και χονδροκομμένες
- 2 μάτσα σέσκουλα, κομμένα σε 2 – 3 κομμάτια
- το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 8 – 10 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 8 – 10 χλωρά σκόρδα, ψιλοκομμένα
- 1 μάτσο μάραθο, ψιλοκομμένο, (χωρίς τα χονδρά κοτσάνια)
- 2 μέτριες φέτες ψωμί, χωρίς την κόρα, κατά προτίμηση μπαγιάτικο
- το ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι, ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό
- χυμός από 1 λεμόνι
- 200 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού κόκκινο, γλυκό πιπέρι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Βάζουμε στο μούλτι το ψωμί και το «χτυπάμε» μέχρι να θρυμματιστεί.
Σε ένα μέτριο ταψί, βάζουμε τα καλαμάρια, τις σουπιές και τα σέσκουλα. Σκορπίζουμε ομοιόμορφα τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τον μάραθο και πασπαλίζουμε με αλάτι, με το κόκκινο και το μαύρο πιπέρι και το ξύσμα λεμονιού. Σκορπίζουμε και το ψωμί και περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού και με το ελαιόλαδο. Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές και τα καλαμάρια.
Ελέγχουμε όμως, και αν εξατμιστούν τα υγρά (που κανονικά θα βγάλουν τα χόρτα) και το φαγητό κινδυνεύει να στεγνώσει, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και συνεχίζουμε το ψήσιμο κανονικά. Επίσης, σκεπάζουμε το φαγητό με αλουμινόχαρτο, αν χρειαστεί. (Αν δηλαδή, ροδίσει έντονα στην επιφάνεια, πριν προλάβει να γίνει). Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.