Πρωτότυπες αυτές οι γαρίδες. Αν δεν έχουμε μάνγκο, το αντικαθιστούμε με καστανή ζάχαρη, με διαφορετικό μεν αποτέλεσμα, αλλά εξίσου υπέροχη γεύση.
Υλικά
Για την ταραμοσαλάτα
150 γρ. ταραμάς λευκός
1 ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο
400 γρ. ψωμί μπαγιάτικο, χωρίς την κόρα, μουλιασμένο σε λίγο νερό και καλά στυμμένο
300 ml ελαιόλαδο
40-60 ml χυμός λεμονιού
Για τις γαρίδες
400 γρ. (καθαρό βάρος) γαρίδες μέτριες, καθαρισμένες, φρέσκες ή κατεψυγμένες
50 ml ελαιόλαδο
120 ml χυμός λάιμ ή λεμονιού
80 ml χυμός μανταρινιού
45 ml σάλτσα σόγιας
50 γρ. μάνγκο (καθαρισμένο και λιωμένο με ένα πιρούνι· αν δεν έχουμε, το αντικαθιστούμε με 2 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη)
1/3 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο (ή όσο μας αρέσει)
Διαδικασία
Ταραμοσαλάτα: Χτυπάμε στον πολυκόφτη τον ταραμά, το κρεμμύδι και 2 κουτ. σούπας νερό για περίπου 2 λεπτά. Προσθέτουμε το ψωμί και το λεμόνι και χτυπάμε για 1/2 με1 λεπτό, μέχρι να αναμειχθούν. Ρίχνουμε το λάδι σταδιακά, μέχρι να ενσωματωθεί και να σχηματιστεί μια λεία κρέμα. Αν είναι πιο πηχτή από όσο θα θέλαμε, προσθέτουμε 1-2 κουτ. σούπας νερό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Αδειάζουμε σε μπολ και διατηρούμε στο ψυγείο.
Γαρίδες: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 90 ml από τον χυμό λάιμ, 60 ml από τον χυμό μανταρινιού και το μάνγκο. Ρίχνουμε τις γαρίδες και τις ανακατεύουμε ώστε να καλυφθούν καλά. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, να μαριναριστούν. Τις στραγγίζουμε. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουτ. σούπας από το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις γαρίδες για 1 λεπτό από κάθε πλευρά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. (Ο χρόνος είναι αρκετός. Αν τις αφήσουμε παραπάνω, θα αποκτήσουν λαστιχωτή υφή.) Τις απλώνουμε σε πιατέλα. Ανακατεύουμε το υπόλοιπο λάδι, τη σόγια, τους υπόλοιπους χυμούς και το μπούκοβο και περιχύνουμε τις γαρίδες.
Συνοδεύουμε τις γαρίδες με την ταραμοσαλάτα και με φρυγανισμένες φέτες χωριάτικου ψωμιού, ραντισμένες με λίγο ελαιόλαδο. Αν θέλουμε, τρίβουμε και λίγο σκόρδο στο ψωμί.