Αρακάς μαγειρεμένος με μα(ν)εστρία.
Υλικά
- 600 γρ. αρακάς φρέσκος (θα χρειαστεί να αγοράσουμε περίπου 1 - 1,2 κιλά αρακά στο λοβό του), καθαρισμένος, ή 600 γρ. κατεψυγμένος
- 250 γρ. κριθαράκι χονδρό
- 1 ξερό κρεμμύδι, χοντροτριμμένο
- το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 6 - 7 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 κονσέρβα ντοματάκια ολόκληρα, πολτοποιημένα
- 1 κουτ. σούπας φρέσκα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος, τριμμένος
- 1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο. Ρίχνουμε και τον αρακά με τα φρέσκα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε και το κριθαράκι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, για άλλο 1 λεπτό, μέχρι να λαδωθεί καλά. Προσθέτουμε 400 ml νερό, την ντομάτα, το βασιλικό (ή το δυόσμο), το μισό άνηθο, αλατοπίπερο, ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε για περίπου 20 - 25 λεπτά ή μέχρι να γίνει το κριθαράκι και ο αρακάς και να «δέσει» η σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό επιπλέον. Αποσύρουμε, προσθέτουμε τον υπόλοιπο άνηθο και σερβίρουμε.
Στο ποτήρι μας: Ενα δροσερό, τραγανό κρασί, π.χ. Sauvignon Blanc ή Μαλαγουζιά.