Μήλο και αχλάδι, παντζάρια και καρύδι συναντιούνται σε μια πλούσια, δροσερή σαλάτα γεμάτη γεύση, γλυκιά κι αλμυρή, γήινη και ξηροκαρπάτη.
Υλικά
2 μέτρια κόκκινα μήλα + 2 αχλάδια, καθαρισμένα, σε λεπτές φέτες, περιχυμένα με 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
4 κουτ. σούπας μαϊντανός, χοντροκομμένος
τα φύλλα από μια γαλλική σαλάτα, χοντροκομμένα
1 μέτριο παντζάρι, σε μικρά κυβάκια
50 γρ. καρύδια, καβουρδισμένα χωρίς λάδι για 5 λεπτά, στους 150°C
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σάλτσα
2 φιλέτα αντζούγιας, ξεπλυμένα και ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, ελαφρά κοπανισμένη και καθαρισμένη
1 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη, καλά στραγγισμένη και ψιλοκομμένη
1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο γλυκό
20 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
20 ml χυμός λεμονιού
90 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μυστικά
Αν θέλουμε τη σαλάτα για κύριο γεύμα, προσθέτουμε καπνιστό σολομό ή πέστροφα. Ταιριάζει και με ρέγκα, λακέρδα, γαύρο μαρινάτο, καπνιστό λαβράκι. Για πιο γκουρμέ αποτέλεσμα, βάζουμε αυγοτάραχο.
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε σαλάτα με μήλο, αχλάδι, πατζάρι και καρύδι, αρχικά τρίβουμε έντονα ένα μικρό μπολ με το σκόρδο.
Ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά για τη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε και το σκόρδο στο μπολ.
Σε μια σαλατιέρα ανακατεύουμε το μήλο και το αχλάδι με το σέλερι, τον μαϊντανό, τη σαλάτα, το παντζάρι και αλατοπίπερο.
Αφαιρούμε τη σκελίδα σκόρδο από τη σάλτσα και περιχύνουμε τη σαλάτα.
Ανακατεύουμε, σκορπίζουμε τα καρύδια και σερβίρουμε τη σαλάτα με μήλο, αχλάδι, πατζάρι και καρύδι.