Κείμενο: Αστέριος Κουστούδης
Φωτογραφία: Μανώλης Καραμανώλης
Αποθήκευση για αργότεραΜε μελιτζάνες, ντοματίνια και μυρωδικά, αυτά τα ρεβύθια γίνονται ένα απολαυστικό, ζουμερό και άκρως εποχικό φαγητό. Ιδανικά τρώγονται σε θερμοκρασία δωματίου, μαζί με μια πικάντικη φέτα και αφράτα παξιμάδια.
Υλικά
300 γρ. ρεβύθια, μουλιασμένα σε νερό
1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
3 μελιτζάνες Λαγκαδά, σε κύβους 2-3 εκ.
1/3 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
100 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
60 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε ρεβύθια με μελιτζάνες στην κατσαρόλα, αρχικά βάζουμε τις μελιτζάνες σε ένα σουρωτήρι, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε περίπου 30 λεπτά να ξεπικρίσουν.
Στη συνέχεια, τις ξεπλένουμε και τις στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.
Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε τα ρεβύθια και νερό τόσο ώστε να τα υπερκαλύπτει κατά 5 εκ.
Βράζουμε για περίπου 50-55 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
Έπειτα, τα στραγγίζουμε.
Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια (φρέσκο και ξερά) με το σκόρδο και τη μελιτζάνα για περίπου 5-6 λεπτά, έως ότου μαλακώσουν.
Ρίχνουμε τα ρεβύθια, αλατοπίπερο, το λεμόνι και νερό τόσο ώστε να καλύψουμε όλα τα υλικά.
Μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά και να σωθούν τα περισσότερα υγρά.
Σκορπίζουμε τον άνηθο, τα ντοματίνια, μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.