Ψωμί με κολοκύθα, καρύδια και μπαχαρικά, μια σούπερ αρωματική συνταγή με κανέλα, γαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο, θα το λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.
Υλικά
2 γεμάτα φλιτζ. τσαγιού ψίχα κολοκύθας, σε κυβάκια
12/3 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
3/4 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 φλιτζ. τσαγιού ηλιέλαιο + λίγο ακόμη για το ταψί
1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό
1/2 φλιτζ. τσαγιού καρυδόψιχα, χοντροσπασμένη
1/2 φλιτζ. τσαγιού μαύρες σταφίδες
Διαδικασία
Για το ψωμί με κολοκύθα, καρύδια και μπαχαρικά ξεκινάμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Απλώνουμε τα κυβάκια κολοκύθας σε λαδωμένο ταψάκι, τα ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας για να λαδωθούν παντού και τα ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν λίγο.
Τα βγάζουμε, τα λιώνουμε με πιρούνι και αφήνουμε τον πολτό στην άκρη, χωρίς να σβήσουμε τον φούρνο.
Παράλληλα, σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη σόδα, το αλάτι, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ, το μοσχοκάρυδο και το γαρίφαλο.
Χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά σε ένα μπολ και προσθέτουμε την κολοκύθα, το μετρημένο ηλιέλαιο και το νερό.
Ανακατεύουμε, αδειάζουμε το μείγμα στον κάδο με τα στεγνά υλικά και χτυπάμε με το φτερό μέχρι απλώς το μείγμα να βραχεί.
Προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες,ανακατεύουμε, αδειάζουμε το μείγμα σε μακρόστενη φόρμα για κέικ με διαστάσεις περίπου 22 x 12 εκ. και ψήνουμε για 1 ώρα ή λίγο περισσότερο, μέχρι να ψηθεί καλά το ψωμί στο κέντρο του.
Το αφήνουμε στη φόρμα για 10 λεπτά, το ξεφορμάρουμε σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.